петък, 28 юли 2017 г.

Полицейските протести в България

От началото на прехода българското МВР страда от недоимък. Има ли такъв, или не? В България лустрация не е провеждана по никакви правила. Изискването за секретност в службите ни за сигурност дава възможност за извършването на всякакви машинации, които остават удобно прикрити. И сега бюджета на МВР се формира на базата на 60 000  служители и много единици техника, които обаче се оказва, че съвсем не са толкова. Извън сметката остават парите които МВР получава от служби по договор с частни фирми, като тези в АЕЦ Козлодуй, летищата и ТЕЦ-овете в страната. Реално, заетите бройки са максимално 40 000 души. За Експертизи се ползват външни експерти, въпреки че МВР издържа и Институт.  В момента ръководните кадри в МВР са основно хора, които са обучавани и назначавани преди 1989 г. Моделът на обучение е все още силно повлиян от стария такъв, което до голяма степен модифицира съзнанието на повечето млади, нови назначени. Преди да бъдат изобщо назначени, те трябва да декларират, че заплащането им стига и са доволни от мизерните условия. Иначе не получават длъжност.
МВР не може да управлява ефективно средствата си. Многобройните уж реформи, накараха компетентни специалисти да сменят длъжности или да напуснат. От друга страна пазара на труда е все по-конкурентен, което прави намирането на наистина читави служители, все по трудно. Това е спирала, от която не може да е излезе, без сериозна промяна в политиката на заплащане.
Никое правителство не може да достигне до истинските проблеми на МВР. Контактите на министрите на МВР са с ръководителите на структури и синдикати. Това не е начин да се стигне до цялата обективна истина.
Към момента много от ръкооводителите на структури и синдикати в МВР са на т.нар. "двойна езда". Получават максимална пенсия и заплата едновременно. С последните промени в КСО се позволи на служителите, получил право на пенсия, да го упражнят, без да напускат работа. Това обаче важи само за "избрани набори", като за всички останали законодателя предвиди рестрикции, увеличаване на пенсионната възраст и т.н. В този дух в момента всякакви преговори между синдикати и ръководство се водят от хора, които или са "временно в МВР", като министъра, например или са пенсионирани ръководители с +915 лв, към месечния си доход.
В този дух не може да се очаква повишаване на качеството на работа, което към момента е близко до европейското, а в определени случаи и над него, за много по-малко пари.
За момента наистина има много ощетени служители на МВР. Те не получават представяне и подкрепа.  

1 коментар:

Unknown каза...

Полицаите си протестират от край време. В омента обаче виждаме само пнсионери по нопвините. Явно младите вече не искат да са полицаи на улицата, а дедовците са свикнали да са на голмите хранилки.