събота, 1 юли 2017 г.

Защо bitcoin е толкова скъп?

Преди няколко години, темата за виртуалните валути звучеше като научнофантастичен разказ. Редица конвенционални анализатори виждаха в новата блокчейн технология, краткосрочен балон, които няма ясно бъдеще и точно приложение. Към днешна дата обаче, тези които повярваха в bitcoin и вложиха средства и усилия в новосъздадения пазар, могат да се похвалят със сериозно състояние.bitcoin вече е по-скъп от вечния актив – златото. Разбира се, благородния метал няма негативното качество да смъква цената си за минути, но към днешна дата изглежда, че най-сериозният му конкурент по отношение на цена и доходност, са криптовалутите.
Това е така, тъй като виртуалната валута, характерна със своята волатилност, може да носи както големи загуби, така и невероятна доходност. Последното намери своето доказателство през тази седмица, след като в петък bitcoin удари най-високата си стойност откакто се появи на белия свят. По време на сутрешната търговия на петъчния ден, най-популярната криптовалута достигна цена от 1 343.59 долара, по данни на CoinDesk. Така от началото на годината, криптовалутата е добавли цели 38% към цената си, след като започна 2017 година от цена в размер на 968 долара. За сравнение, цената на инвестиционното злато е скочила с 10% от началото на годината до 1 266 долара за тройунция, по данни на goldprice.org. Така реално,

Защо обаче bitcoin поскъпва точно сега? Причините са няколко.

Все повече страни официално признават криптовалутите зa легално платежно средство. За да бъдем честни, държавите, в които криптовалутата е незаконна се броят на пръсти. Такива например са Еквадор, Боливия, Киргизстан, Бангладеш и още няколко други колоси на световната икономика. Наскоро стана ясно, че и Русия ще даде легален статут на виртуалните валути през 2018 година, следвайки примера на Япония, която вече направи това. Така реално, bitcoin и другите подобни платежни средства изграждат все по-голяма екосистема, в която могат да функционират легално и да служат за разменни единици. Колкото повече трансакции има дадена криптовалута, толкова по-висока става цената й

Блокчейн технологията е наричана от някои експерти естествена пирамида. Основното в нея е, че се гради на доверието и доброволното желание на инвеститорите да стоят зад нея. Това се случва дори и след редица колапси на глобални платформи за търговия с bitcoin, което издава абсолютната подкрепа, която получават криптовалутите и като платежно средство, и като платежна инфраструктура.
Въпреки безспорния успех на bitcoin в последно време, главната причина за достигане на невиждани до сега стойности е съвсем рационална – следващата стъпка за криптовалутите вече е официално направена. В началото на тази година, близнаците Уинкълвос (тези, които съдеха Зукърбърг, че е откраднал идеята за Facebook от тях) застанаха зад първия по рода си борсово търгуван фонд (ETF), чиято доходност се измерва на база цената на bitcoin. Първоначално Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ не даде одобрение за ETF-а на Уинкълвос, но положението се промени макар и на теория през тази седмица. Американският регулатор върна решението си за преразглеждане, като до 15 май тази година ще събира становища „за” и „против” официалното влизане на bitcoin на конвенционалните капиталови пазари. Това се възприе като втори шанс за ETF базиран на bitcoin, което провокира масивно изкупувне на криптовалутата, вдигайки цената й до рекордната стойност. Ако иновативният ETF получи зелена светлина от борсовия регулатор, реално можем да станем свидетели на дори още по-голям скок в цената на bitcoin. Засега обаче това са само спекулации, тъй като реално ще бъде доста трудно за криптовалутите да участват на регулираните фондови пазари, било то и чрез борсово търгуван фонд. Причината се крие точно в думата „регулирани” пазари. Това, че държавите по света легализират вируалните валути, не значи, че те вече са регулирани. Блокчейн технологията не подлежи реално на регулация, а само на внимателно наблюдение. Все пак иновативната технология е алтернатива на познатите ни платежни системи, а не тяхно копие. Така едва ли ще има борсов регулатор в света, който да одобри финансов инструмент, които не подлежи на контрол. Това означава, че новата най-висока цена на bitcoin навярно е краткосрочно явление, което не пречи множество инвеститори да капитализират от разразилата се мания напоследък.
Въпреки всичко това, фактът, че вече си говорим за ETF базиран на криптовалути, издава колко сериозен път извървя технологията стояща зад тях само за няколко години. Нищо чудно, някой ден, виртуалните валути действително да могат да се търгуват на регулираните пазари, но засега те си остават една вдъхновяваща (и доходоносна) алтернатива на познатите правила. Правила, които в условията на настоящите икономически и политически сътресения по света, все повече ще изменят лицето си. А свят, в който жаждата за контрол и свръхпотребление взимат връх, едва ли ще превърне в свой инструмент, нещо неподлежащо на контрол, каквото именно са криптовалутите.
По данни от: ТУК

Няма коментари: