неделя, 30 юли 2017 г.

Руснаците са уморени

На фона на понижението на доходите и тоталните икономии в Русия расте желанието за промяна. Това показва ново изследване на Института по социология към Руската академия на науките, пише в свой анализ Олга Соловьова от „Независимая газета“. През май 2017 г. Институтът по социология е провел серия изследвания за социалното самочувствие на руснаците и адаптацията им към кризата, като са анкетирани 4 хил. души.
Оказва се, че в страната е налице нарастващо търсене на промени. От края на 90-те години тенденцията беше за постоянен спад на дела на искащите съществени промени (от 69% през 1999 г. до 28% през 2012 г.) при паралелен ръст на поддръжниците на стабилността (от 31 до 72%).Понижението на стандарта принуждава руснаците да се адаптират към новите икономически условия. На първо място се икономисва от основни стоки. Така през пролетта на 2017 г. хората са правили икономии при покупките на дрехи и обувки (47%), туризъм (44%), скъпи стоки с продължителна употреба (39%), хранителни продукти (35%) и отдих (31%).
Две трети от руснаците говорят в момента за неразрешими противоречия между народа и властта. При това желанието за „стабилност в страната“ постепенно се измества от желание за промени. Въпреки това поддръжниците на реформите все още отстъпват по брой на "консерваторите".Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че американските санкции срещу Русия ще останат в сила, докато бъдат решени конфликтите в Украйна и Сирия, пише БТА, позовавайки се на AFP.
"Нищо няма да бъде направено (по въпроса - б. AFP), докато украинският и сирийският проблем не бъдат решени", написа Тръмп в Twiiter, след като се завърна от четиридневно посещение в Европа, по време на което се срещна за първи път с руския си колега Владимир Путин. Той уточни в социалната мрежа, че не обсъдил с Путин въпроса за санкциите.
Няколко американски конгресмени републиканци разкритикуваха Донадлд Тръмп, че не е бил достатъчно твърд към Путин по въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите миналата година. Те поискаха Вашингтон да наложи нови санкции срещу Русия.
Санкциите са "скрита форма" на протекционизъм, смята президентът на Русия Владимир Путин. Пред германското издание Handelsblatt той обясни, че страната му подкрепя отворената търговия, която се основава на правила. По този начин ще бъде стимулиран глобалният икономически растеж, посочва още Путин.
Коментарите на руския президент идват непосредствено преди срещата на Г20 в Хамбург, пише CNBC. Протекционизмът се е превърнал в широкоразпространена норма, смята още Владимир Путин. "Едностранно наложените и политически мотивирани санкции срещу инвестиции, търговия и особено при обмена на технологии се превръщат в скритата му форма", каза още той.
Според него санкциите нарушават принципите на Г20 за "взаимодействие в интерес на всички страни по света".От 2014 г. Русия, ЕС, САЩ, Австралия и още няколко европейски държави взаимно си наложиха санкции. От страна на Запада те са свързани с ограничаване на възможностите за финансиране на руски компании от капиталовите пазари, както и забрана за разпространение на технологии, особено насочено срещу енергийните гиганти в Русия.
Ограниченията са във връзка с едностранното анексиране на Крим и неизпълнението на Минските споразумения за примирие в размирните източни области на Украйна.
В отговор Москва забрани вноса на храни и селскостопански продукти от всички държави, които участват в режима.  Преди дни ЕС и Русия удължиха взаимните санкции до края на 2018 година.

Няма коментари: