петък, 8 май 2015 г.

Турски Поток се оказа най големият икоономически капан за Русия. Путин постигна нови висоти в гпупостта си.

Русия започна да строи турски поток. Условията по договорите за този тръбопровод едва  ли са по изгодни, отколкото бяха тези за Южен Поток, но вече няма толкова голямо значение. Капана щракна и Русия се оказва в положение в което не можа да избере добър изход. Руснаците вече показаха че не смятат да се съобразяват с Европа. Явно Европа е на път да им покаже същото. Ако проекта се случи, то Русия пада в ръцете на САЩ чрез техния икономически и политически съюзник Турция. Няма да е чудно, ако се види дори и молещия се Путин скоро....... Ако проекта не е случи, то Русия ще покаже на света че е блъфирала или още по-лошо, не е била в състояние да си направи сметката.... Не е лошо като първия вариант, но все пак не е добре. 
На конференция в Берлин шефът на „Газпром” Алексей Милер и руският министър на енергетиката Александър Новак съобщиха официално, че Русия няма да продължава договора за транзит на природен газ с Украйна след 2019 година и посъветваха ЕС да започне израждането на газопроводи от гръцко-турската граница веднага. Но според мен, никой нищо не трябва да строи, защото „Турски поток” просто няма да го има.
 Това пише Михаил Корчемкин, собственик на East European Gas Analysis в руското издание на „Форбс”. Според експерта, „Газпром” трябва да преодолее много препятствия, за да реализира обявения от Владимир Путин проект. На първо място, руската компания изпитва остра нужда от финансиране, което е трудно да намери в условията на наложените от ЕС и САЩ санкции. Корчемкин напомня, че не е било осигурено финансиране и за „Южен поток”, въпреки че в този проект са били ангажирани кредитоспособни партньори. На второ място, Русия трябва да промени външната си политика и да не дава поводи на ЕС, САЩ и Швейцария да наложат забрана за продажба на „Газпром” услуги по строителството на подводната част на газопровода, тъй като всички компании, които могат да извършат това, са от тези страни. Но дори тези трудности да бъдат преодолени и тръбата все пак стигне до гръцко-турската граница, пак не е сигурно, че природния газ от Русия ще намери своите купувачи. Голяма част от капацитета на „Турски поток” е предназначена за Италия, има договор между „Газпром” и Eni до 2035 година, който предвижда закупуването на синьото гориво да става на северната граница на Италия. Това означава, че някой трябва да инвестира в газопровод от 1500 километра от гръцко-турската граница до северната граница на Италия. „Газпром” вече заяви, че това е работа на ЕС, а ако това не стане, продажбите за Италия няма как да бъдат извършени, което поставя Русиоя в ролята на нарушител. 
Но тук идва друг казус: в САЩ влезе в сила закон, който дава право на президента да наложи санкции на „Газпром”, ако компанията намали доставките за страните от НАТО ( Ukraine Freedom Support Act of 2014) . В това число и спиране на финансирането на руската компания. Без външно финансиране цялата руска Източна газова програма ще бъде прекратена. Затова, европейските партньори на „Газпром” не трябва да предприемат нищо, могат просто да стоят и да чакат естествената смърт на проекта „Турски поток”.

Няма коментари: