понеделник, 4 май 2015 г.

Бедността съсипва психиката

В последните 3-4 години в България рязко се повишиха аварии и катастрофри, причина кои то може да бъде човешка грешка. Предвид ниското заплащане във всички сектори, повечето добри специалисти, вече са напуснали страната. Останалите се налага да поемат повече работа, без това да им носи по голям приход. В резултат в предприятия с висок риск, като завода за утилизация на боеприпаси "Миджур", в Горни Лом, показаха че натупването на предпоставки в повечето случаи води и до последствия. Без съмнение, ниското заплащане е предпоставка за психическо натоварване с което не всеки може да се справи. в днешни едни живота предлага повече удоволствия, и далеч не се изчерпва само с елементарното съществуване. Тези блага са толкова широко рекламирани, че всеки има информация за тях и за блаженството да ги има. В българските условия на труд обаче става въпрос за елементарно оцеляване. Повечето Българи са в позицията на молещи, а Българският работодател явно не мисли че трябва да се отнася човешки. За всеки работещ в България в момента е ясно че шефа му ще го изгони в мига в който се разболее или в мига в който се доближи до правото си за пенсия. Това допълнително натоварва и без това смазаната психика на българския работник. Резултатите се виждат: Ватман заряза трамвай с пътници....., акушерка зверски преби пеленаче....., всеки ден нови катастрофи от глупост по улиците....., обесено куче на баскетболен кош.
Според две проучвания, проведени в САЩ, децата от бедни семейства имат по-малки мозъци в сравнение с богатите си съученици, пише Tribali.info. Невролози, изследвали мозъците на повече от 100 деца, са открили, че повърхността на церебралния кортекс има връзка с доходите на семейството им. Този регион от мозъка отговаря за езика, паметта, пространствената ориентация и мотивацията. Екип от Колумбийския университет е установил, че деца от семейства, чийто годишен доход е под 25 хил. долара, имат 6% по-малка повърхност от децата, чиито семейства имат годишен доход 150 хил. долара и повече. „Отдавна се знае, че бедността и липсата на достъп до ресурси, подпомагащи развитието, са свързани със слаби постижения. Сега обаче наистина можем да го свържем с физическата структура на мозъка. Установихме го и това е изключително важно", казва Елизабет Соуел от Детската болница в Лос Анжелис. Невролози от Масачузетския технологичен институт са достигнали до същото заключение в отделно изследване. „Както можеше да се очаква, животът при по-лоши условия има реална цена. За мен това е знак, че трябва да се действа.



Трябва да се увеличат възможностите за тези, които живеят в трудни условия", посочва Джон Габриели, преподавател по мозъчни и когнитивни науки. Проучването не е анализирало причините за разликата в анатомията на мозъка, но предишни проекти са установили, че учениците с ниски доходи по-често страдат от стрес в детството си. Изследването е включвало 58 ученици на възраст 12 и 13 години - 23 от семейства с ниски доходи и 35 от семейства с по-високи доходи.
Учените са сравнили постиженията им на тестове и изображения на мозъчния им кортекс, направени с ядрено-магнитен резонанс. Откритите разлики засягат само дебелината на този мозъчен участък. Другите измервания не са показали различия. Изследователите изтъкват, че не е задължително откритите структурни разлики да са постоянни. „Има много доказателства, че мозъкът е изключително гъвкав", казва Габриели.
Няма как да не стигнем до извода че това което се прави на работещите в България от техните работодатели, може да бъде неречено геноцид....

Няма коментари: