събота, 11 август 2018 г.

Новите санкции на САЩ срещу Русия отчаяха Путин

След обявяването на последните решения за американски санкции срещу Русия, Путин е на границата да бъде съкрушен. Липсата на адекватен мирен отговор остави руското правителство без възможности. Неразумното поведение на руските управници на световната сцена носи все повече щети на и без това слабата икономика на Русия. Докато руските олигарси могат да си позволят загуби заради действията на своите представители във власта, то народа на Русия обеднява все повече и повече и все по трудно понася послвдствията от глупавите решения на управниците си.
Американските власти обявиха, че въвеждат нови санкции срещу Русия заради нападението с нервнопаралитичен газ срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.Планираните действия оказаха допълнителен натиск върху рублата, тласкайки я до най-ниската ѝ стойност от ноември 2016 г. насам. Руската валута и цената на държавните облигации започнаха да се понижават рано в сряда, тъй като инвеститорите се притесниха от отделен проектозакон, предложен от американски законодатели, който предвижда санкции за намеса при провеждане на избори, съобщава Bloomberg
„Ясно е, че значителни санкционни действия са надвиснали над Русия било то от страна на администрацията, на Конгреса или двете заедно“, посочва Тим Аш, стратег към Bluebay Asset Management LLC в Лондон.Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той. 
След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия по-строги санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител. 
Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва още БТА. Британските власти приветстваха новината за санкциите. „Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че нейното провокативно и безразсъдно поведение няма да остане без отговор“, каза говорител на Лондон, цитиран от Ройтерс.
Допълнително шокиран и обезверен е и министър-председателят на РФ Дмитрий Медведев.
"По-нататъшното усилване на икономическите санкции срещу Русия може да бъде определено като обявяване на икономическа война". Това заяви  той , цитиран от БГНЕС. 
Според него на тази война трябва да бъде даден икономически, политически или друг вид отговор.

Няма коментари: