понеделник, 6 март 2017 г.

Отново силен долар


Ръст на долара в първия ден на 2017 година 
Докато руската валута устойчиво дълбае дъното, американците отново нападат. През първия ден на новата 2017 г. щатският долар продължи да поскъпва спрямо кошницата от валути, въпреки липсата на икономически новини от САЩ. Еврото поевтиня спрямо долара до ниво от 1.0457 долара за 1 евро въпреки положителните данни за бизнес активността в производствения сектор в еврозоната. Индексът включва запитвания до мениджърите на частни компании в производствения сектор за нивото на заетостта, производителността на труда, новите поръчки, доставки и запаси. Стойности над 50 пункта показани от производствените сектори на Испания, Италия, Франция и Германия показват ръст в развитието на икономиката в този сектор.Производственият сектор на Китай записа 5-и пореден месец на растеж от 51.4 пункта през декември. За това спомогна бумът в строителството на жилища в страната и инвестициите в инфраструктура от страна на правителството. Въпреки свързаността на австралийската икономика с китайското производство, австралийският долар продължи спада си и през първия ден на новата година спрямо зелените пари, достигайки 0.7195 за 1 долар.Очакванията на анализаторите са за силен долар през първото тримесечие на 2017 г. поради обещанията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп за намаляване на данъчните ставки и инвестиции в инфраструктура на стойност 1 трлн. долара. Дори намаляването на дела на щатския долар в световните резервни валути през третото тримесечие на 2016 г. няма да попречи към момента на поскъпването му. Щатският долар формира 63.3% от световните валутни резерви според Международния валутен фонд, което е спад от 0.5% спрямо второто тримесечие.
От началото на 2017 г. влезе в сила и споразумението за намаляване на добива на петрол сключено между ОПЕК и няколко страни извън картела. Въпреки записаното леко понижение на сорт WTI през вчерашния ден суровината се изкачи до 53.80 долара за барел. Очакванията на анализаторите са за ръст на петрола до около 60 долара за барел, но трябва да се има предвид, че исторически погледнато споразуменията на ОПЕК са нестабилни. Поради вътрешните несъгласия между Саудитска Арабия и Иран може да се стигне само до краткосрочно повишение на цената. Важен фактор ще бъде и ръстът на китайската икономика, където се очакваше забавяне. Стимулите, който ще предприеме Доналд Тръмп, вещаят силен долар, което може да окаже допълнителен натиск върху черното злато.
USD/CAD
През последните дни на 2016 г. доларът поскъпна спрямо кошницата и спомогна за реализирането на нашата цел при двойката. Първите месеци на 2017 г. вероятно ще бъдат слаби за щатския долар, което предполага по-предпазливо участие. Много инвеститори са настроени за прибиране на печалби и това вероятно ще доведе до корекция на зелените пари спрямо кошницата. Поскъпването на долара спрямо канадеца в средносрочен план успя да достигне задоволителни нива.

GBP/CAD
На 5 декември публикувахме следния коментар: „При двойката GBPCAD ни интересуват само слаби данни за лирата. Двойката се движи в разпокъсан канал. Поскъпването на лирата съвпадна с поскъпването на канадската валута. Поскъпването при петрола поддържа канадеца високо. От тази гледна точка лоши данни за сектора на услуги за Великобритания ще ни позволят да скъсим двойката в рамките на сесията.“
Въпреки положителните макроикономически данни за Великобритания, не успяха да изтласкат данните до нови максимуми. Това беше силна индикация за отслабването на биковете. В последствие двойката образува нещо като двоен връх и именно тази формация ни позволи да скъсим двойката до нивата около диагоналния канал.
ЗЛАТО
На 8 декември публикувахме следния коментар за двойката: „Моментното отслабване на щатския долар повлия и на златото, което се върна в границите на техническата подкрепа. Консолидацията, която се случва издава липсата на активност, както на купувачи, така и на продавачи. Сравнително надежден сигнал за възходяща корекция, но ако купим сега ще бъде прибързано решение. Решаващо за цената на златото, ще бъде решението на Фед.“
След очакваното решение на Фед и второто увеличение на лихвения процент получихме идеална възможност да купим златото след кратка консолидация. Продължителни поскъпвания са възможни, но засега не са особено рентабилни за търгуване от гледна точка на пазарната динамика и потенциалния риск.

Няма коментари: