неделя, 12 март 2017 г.

Банков сектор

Банките на глобално ниво са платили глоби на стойност 321 млрд. долара от 2008 г. досега заради множеството си регулаторни нарушения – от пране на пари до пазарни манипулации и финансиране на тероризъм, сочат данни на Boston Consulting Group, цитирани от Bloomberg.
Германските топ регулатори са се срещнали с около 50 представители на чуждестранни банки в понеделник, за да им разяснят как могат да преместят бизнеса си в най-голямата европейска икономика, след като Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС). Новината обяви главният финансов регулатор в Германия BaFin, цитиран от Ройтерс.
BaFin, към който са се обърнали редица банки през последните седмици, твърди, че е отговорила на различни въпроси на финансовите институции, като как да получат банков лиценз в Германия например.
Питър Луц, официален представител на BaFin, отговарящ за банковия надзор, твърди, че властите искат да помогнат на банките, които обмислят подобно преместване, като им разяснят какви точно са правилата в Германия.
“Чуждестранните банки са добре дошли”, коментира Луц, допълвайки, че британски банки, “истински британски банки”, както и такива от Япония и Австралия, са присъствали на срещата.
Той твърди, че е дал ясно да се разбере, че ще се прилагат стриктни правила.
“Не е достатъчно да имат пощенска кутия тук”, коментира той, допълвайки, че старши мениджърите също трябва да са базирани в Германия.
Срещата подчертава нарастващото желание за откриването на алтернативи на Лондон, след като британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС - ход, който ще изолира Лондонското сити от много европейски клиенти.
Директорите, и то предимно тези, които отговарят за регулаторните въпроси, от банки включващи Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup, са били на срещите в офисите на BaFin във Франкфурт, твърдят източници, запознати с въпроса. И трите банки отказват да коментират въпроса.Тази сума е напът да се увеличи през следващите години, тъй като европейските и азиатските регулатори настигат по-агресивните си колеги в САЩ, които са наложили по-голямата част от глобите до момента, казва BCG в седмото си годишно проучване на индустрията, публикувано в четвъртък. Банките са платили 42 млрд. долара глоби само през 2016 г., което е с 68% повече спрямо предишната година, показват данните.
Банките на глобално ниво са платили глоби на стойност 321 млрд. долара от 2008 г. досега заради множеството си регулаторни нарушения – от пране на пари до пазарни манипулации и финансиране на тероризъм, сочат данни на Boston Consulting Group, цитирани от Bloomberg.
Тази сума е напът да се увеличи през следващите години, тъй като европейските и азиатските регулатори настигат по-агресивните си колеги в САЩ, които са наложили по-голямата част от глобите до момента, казва BCG в седмото си годишно проучване на индустрията, публикувано в четвъртък. Банките са платили 42 млрд. долара глоби само през 2016 г., което е с 68% повече спрямо предишната година, показват данните.
„С развитието на регулациите върху поведението глобите и наказанията, заедно със свързаните правни и съдебни разноски, ще продължат да съществуват като разходи за правене на бизнес“, казва анализаторите. „Управляването на тези разходи ще остане основна задача за банките“.
Епохата на постоянно увеличаващи се регулаторни изисквания ще продължи и занапред, казват от BCG, въпреки обещанията на президента Доналд Тръмп да направи поправки в Закона Дод-Франк от 2010 г., които промениха американското банкиране след срива на Lehman Brothers. Броят на регулаторните промени, които банките трябва да следят ежедневно, се е утроил от 2011 г. насам до средно 200 корекции на ден, сочи още докладът. „Регулациите трябва се възприемат като постоянно повишение на водното равнище – не просто прилив, който ще премине, или цунами, което ще се оттегли“, пишат авторите. „Очакваме тази тенденция да се запази въпреки последните политически развития в САЩ“.Почти 10 години след началото на финансовата криза банковата индустрия все още не се е възстановила напълно от загубите, които претърпя по един показател, казМакар че финансовите компании създадоха т.нар. икономическа печалба от 159 млрд. евро (167 млрд. долара) през 2015 г. - пети годишен ръст, индустрията остава с 9 млрд. евро на червено на кумулативна база за годините от 2009 до 2015 г., показват данните. BCG изчислява икономическата печалба въз основа на оперативните резултати на банката, включвайки стойността на капитала ѝ.
Европейските кредитори не са отбелязвали годишна икономическа печалба през този период, а американските банки са на плюс през последните три години. Банките в Азиатско-тихоокеанския регион, в Южна Америка и Близкия изток и Африка отчитат икономическа печалба всяка година.

Няма коментари: