вторник, 25 август 2015 г.

Легализиране на платената любов

Виц: "На регистратурата на клиника за лечение на сексуални разстройства сестрата губи търпение и обяснява:
- Дядо, още веднъж ви казвам! Не сте слушали внимателно нашата реклама. Да, ние увеличаваме размера, на ПЕНИСА! Не на ПЕНСИЯТА!!!!!"
Родните жрици да плащат годишен лиценз, а дейността им да се контролира от държавата. Това са част от идеите за легализиране на платената любов у нас, записани в законопроект, който влиза за обсъждане в парламента. Текстовете предвиждат публичните домове да плащат годишен лиценз, за да могат да извършват законно дейността си. Сумата ще се определя в зависимост от броя на жриците, които заработват там. Отделно ще има налог на доходите от дейността, който най-вероятно ще бъде 10% данък. В законопроекта е заложена идеята да се ограничат районите, в които може да се предлага платена любов. Проститутките ще обслужват клиенти само в определени места – извън центъра и далеч от училища и обществени сгради.
Вносителят обмисля и възможността за всяка област да се обособи само по едно място за сексуални услуги. Най-подходящи за това са курортите, където има изградена необходимата хотелска база.
Така например жителите на София, които искат да си платят за плътски удоволствия, ще трябва да отидат до Боровец, във Варна – до Златни пясъци, от Бургас – в Слънчев бряг. В по-малките населени места пък ще има определени квартали. Отговорността да се открият най-подходящите места, които да станат център на сексуалната индустрия, ще падне върху МВР. Законът ще се направи на база регламентацията на проституцията в други европейски страни. Жриците са изкарани на светло в държави като Германия, Холандия и други. Примерът им ще бъде взет, за да е сигурно, че текстовете, които ще действат на родна почва, са съобразени с европейските правни норми. Според данни на НПО-та и по сметки на бивши криминалисти оборотът от сексуслуги у нас – платена любов, отдаване на помещения и т.н., възлиза на около 500 млн. лева годишно. 
От писмен отговор на въпрос на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков става ясно, че в информационните масиви на ведомството му няма статистика за незаконните приходи от проституция за последните години. Според експерти от полицията легализацията ще намали и престъпността. От веригата ще изчезнат сводниците, които в момента прибират до 50 на сто от доходите на момичетата и се занимават с изнудване на клиенти и разпространение на наркотици.
Очаква се и спад при сексуалните престъпления, както и спад на жертвите на трафика на хора – вътре и извън страната. До 2 - 3 месеца текстовете на новия законопроект ще са готови, а след това ще се проведе серия от кръгли маси и дискусии с представители на НПО-та, граждански организации и органи на МВР. Идеята за легализацията на проституцията не се появява за първи път у нас. През 2007 година МВР и Националният борд по туризма започнаха работа по такъв законопроект. До реализация на идеята обаче така и не се стигна.По пет нови труженички се появяват всеки ден
Пет столичанки всеки ден стават проститутки. Това показва проучване на „Монитор” в най-големите сайтове за предлагане на платена любов. Там всеки ден се появяват нови обяви, като само за последната година и половина на столичния пазар за плътска любов са излезли 2500 нови труженички. Възрастта им е между 18 и 40 години, като повечето са българки. Цените, за които те предлагат телата си за час, варират между 60 и 140 лева. Тарифата се определя най-вече от възрастта, като най-скъпи са по-младите момичета. Друг определящ фактор за цената са услугите, които те предлагат. Като основен бонус е френската любов без презерватив. За по-нестандартни услуги се доплаща между 20 и 50 лева.Според хора от бранша появата на толкова много проститутки в София е заради големия пазар, който е целогодишен. Проучване на RiskMonitor показва пък, че над 90 процента от тях работят за сводници, които ги охраняват и прибират голяма част от заработеното. Месечната печалба от една проститутка според проучванията пък е около 10 хил. лева. Майка пусна на улицата 11-годишната си дъщеря
Майка, която накарала 11-годишната си дъщеря да проституира, беше арестувана от полицията в Момчилград, а вчера районният съд в Смолян я остави за постоянно в ареста, съобщи „Марица”. Според прокуратурата 38-годишната Елена Димитрова, която е от ромски произход, е принудила дъщеря си да продава тялото си в продължение на 6 месеца, докато детето не забременяло и родило. Именно тогава лекарите подали сигнал в полицията и се установило по какъв начин малката е забременяла. Детето моментално било отделено от жената и настанено в център от семеен тип. Малко след това обаче то избягало и се върнало отново при майка си. Така полицията успяла да задържи обявената за издирване Елена. Случаят с принудената да проституира дъщеря е разглеждан от отдел „Закрила на детето”, а според полицейски данни девойката е продължила да упражнява „древната професия” и след отделянето от майка си.На трето място сме в Европа. България е на трето място по брой проституиращи в Европа. Това сочат данните от изследванията на западноевропейски организации. Според тях името на страната ни присъства в международните доклади като една от шестте основни държави износителки на жени в Европейския съюз. Така осеммилионна България надминава по брой жертви на трафик държави с многократно по-голямо население. Изследвани-ята на RiskMonitor показват, че сексуално експлоатираните в чужбина българки генерират между 900 млн. и 1,3 млрд. евро годишно, от които 1 млрд. лева се връщат в България.

Няма коментари: