неделя, 15 февруари 2015 г.

Икономическа реформа в МВР

За любовта на животните към… полицията може да се кажат доста неща.

Както е видно и на снимката – конете обичат полицията, даже понякога прекаляват в начините за показване на тази любов.


Постоянно и навсякъде се тръби че МВР е икономически в тежест на бюджета и не е толкова ефективно, колкото се очаква за такива разходи. Мненията са различни, все пак МВР се бори с престъпност, спасява и гаси пожари, пази границата и изобщо поема задължения които са важни за страната и обществото. МВР е структурата която държи обществото цяло и ограничава  до голяма степен процесите на разпадането му. Продукта които произвежда МВР е сигурност, без която цялото общество би се разпаднало за часове. Все пак, това министерство и всичките му структури могат да бъдат значително оптимизирани икономически. В няколко стъпки могат да се направят  редица промени които да доведат до много по ефективно усвояване на средствата за това министерство. 

Закриване на почивните бази и столове за хранене на МВР.

МВР поддържа изключително много почивни бази и столове за хранене. Повечето от тях са в доста лошо състояние и генерират повече разходи отколкото може да се очаква. Реално много малка част от служителите на министерството ги ползват. Многото ефективно би било тяхното закриване, като на служителите се добавят средства за почивка и възстановяване. Много големи фирми го правят. В същото време ако тези бази се отстъпят под наем или дори нацяло се продадат, в бюджета на министерството ще се влеят доста свежи средства. Това е една от най-важните икономически стъпки които трябва да се направят в това министерство.



Грам превенция е равна на липсата на килограм последствия или "Които не е силен в главата са му силни краката"

В структури на МВР се говори главано за даиствия по задържане на престъпници и гасене н пожари. А какво ще стане ако се заложи малко повече на обучението на населението за предотвратяване на престъпения, пожари и бедствия? Вероятно разходите за премахване на последствията ще намалеят може би драстично. Вярно е че за предотвратяването на престъпения и пожари ключова роля има и образованието. И в момента се произвеждат неефективни кадри, често реализиращи се повече в криминалния контингент. В случая говорим какво МВР може да направи. Оказва се че и сега има звена по превенция на престъпността и държавен противопожарен контрол. Тези звена обаче постоянно са с недостиг на кадри. Проблема е че там заплащането е най ниско а работата е толкова много че наличните служители едва ли успяват да я свършат в достатъчен обем. Не е ясно защо министерството най малко се грижи за хората които могат да ограничат най много разходите му. Излизането на един противопожарен автомобил струва гориво, скъпи гасителни средства, амортизация на скъпа техника и консумативи за нея. Същото е и с полицеиските автомобили. Броя на такива излизания може да бъде намален драстични само от няколко души които да водят ефективни, задължителни учебни процеси, както и да осъществяват контрол. Няма как да се мине и без прилагането на определени средства за административна принуда, както и на наказателни такива. Всеизвестен факт е че Бългрина се трогва едва когато бъде глобен. Сега тази дейност е доста неефективна, предвид ниското заплащане и малкия брой хора. Не на последно място е и факта че те са подложени на натиск, бил той със заплахи или корупционен такъв. 

Доброволчески начала

Всеизвестен факт е че чуждата ръка не чеше на добре собствения гръб. Въвеждането на доброволчесите формирования би позволило на населението да участва по ефективно в опазването на имота и здравето и живота си. Също така МВР би могло да е освободи от нуждата за назначаване на още служители, предвид емиграционния натиск и обедняването на народа (същото тласка все повече хора към извършване на престъпения). Това е решение прилагане често в повечето западни държави, като дава доста добри резултати. Дали ще така и в България може да се разбере само и единствено ако се опита.

Няма коментари: