четвъртък, 20 март 2014 г.

МВР призна: Акцията в Лясковец е провал, баретите попаднали в засада


Операцията в Лясковец е провалена, призна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.
Лазаров дава обяснения заради инцидента, при който на 14 март една от най-добрите барети - Емил Шарков, загина, а трима негови колеги от спецотряда бяха ранени при опит да арестуват психаря Петко Петков, който заплашил, че ще стреля по деца в двора на близкото училище.
Баретите са попаднали в реална засада и саможертвата на Емил Шарков е спасила останалите от по-страшни последствия, подчерта Лазаров. Той обясни, че по време на атаката е открит огън и това е довело до трагедията.
"Без да е съгласувано с директора на "Национална полиция", с командира на отряда и с директора на областната полиция и по неизяснени причини двама служители отиват и заснемат жилището на Петков. Същият ги забелязва и се скрива в къщата си", обясни Лазаров. Главният секретар допълни, че това е станало ден преди акцията. Петков ги видял и взел мерки допълнително да се подготви и така да предотврати елемента на изненада. 
Когато пристигнали до дома на Петков двамата цивилни полицаи започнали да си говорят с полицейски патрул, който пък стоял както обикновено между къщата и училището в Лясковец. Те дали камера на униформения полицай, с която той да заснеме къщата на Петков отвътре. Тогава той взел камерата, влязъл в коридора и звъннал на вратата на Петко. Започнал дори да го вика да излезе. След това цивилните полицаи прибрали камерата от колегата си, но не докладвали пред началниците си, че Петков ги е забелязал.
"Това са трудно обясними действия", каза Лазаров и добави:"В същия ден полицай от областната дирекция се обажда, че има записи, но СОБТ не са уведомени".
“Не е разпореждано повторно заснемане на къщата. Това са фриволни действия. Според изготвения втори допълнителен психопортрет на Петков той е изключително раздразнителен към децата и към служители на МВР, освен това би действал агресивно както към майка си, така и към случайни хора, дори към себе си. Затова
психолозите препоръчват да бъде изненадан.
Прието е, че е нецелесъобразно с него да се установява предварителен контакт и да се водят преговори, дори за спечелване на време. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел минимизиране на възможността за ответна реакция”, обясни още главният секретар на МВР. Нещата обаче ескалират и е възможно присъствието на полицаи да е допринесло за това.
“От дирекцията във Велико Търново ме увериха, че са добри професионалисти, въпреки че единият от тях се беше самопрострелял преди около 2 г. по неизяснени причини”, коментира главният секретар.

Самият Петков никога не е ходил на лов, въпреки че е приет в ловната дружинка на Горна Оряховица още през 2002 г., а през 2006 г. закупува първото си ловно оръжие. Непрекъснато пише жалби до всички институции, отчуждава се от хората и не напуска жилището си от 2011 г. насам. Според данните от външното наблюдение неговата майка пазарува и снабдява сина си с провизии. Петков става видимо все по-агресивен и враждебен. “Операцията по принудителното му завеждане в съда с използването на спецотряда на баретите през 2012 г. е отменена от Калин
Георгиев, тогавашният главен секретар на МВР, заради “опасност, че може да предизвика заложническа ситуация”, обясни зам. вътрешният министър Васил Маринов.

“При операцията са разработени два способа, които са тренирани със специални планове от целия оперативен състав на баретите, подчерта Лазаров. С негова резолюция е била проведена работна среща, на която са поставени задачи. Точно в 1 часа на 14 март е започнал инструктаж на баретите. Спецекипите са били на място в Лясковец в 4,30 ч.
 Добрев съзря съботаж - полицаят, снимал къщата бил гард на Бойко Борисов
Вярно ли е, че един от съгледвачите, отишъл да снима къщата на Петко Петков, е бодигардът на Бойко Борисов - Павел Ангелов, попита депутатът от БСП Кирил Добрев по време на изслушването. Светлозар Лазаров не назова директно името на полицая, а само отвърна, че не може да отрече.

Той спомена обаче, че преди 2 г. полицаят е станал известен с това, че се е самопрострелял с личното си оръжие.Тогава той бил шеф на разформированото вече звено за борба с тероризма към търновската дирекция на МВР.

 На 20 февруари 2012 г. рано сутринта Ангелов се подготвял да излиза на акция. Докато се обличал, изпуснал пистолета си, който произвел изстрел в крака му. Куршумът минал през таза, меките тъкани и попаднал в корема.

 7 ч великотърновските медици се бориха за живота на Ангелов. Отстраниха далака му и голяма част от дебелото черво.

“Един от въпросните служители с камерата е бил сутринта и при баретите и въпреки това не им е казал, че Петков го е забелязал предния ден”, добави Лазаров. “За мен това е саботаж”, продължи Кирил Добрев.
Изказването му предизвика възмущението на депутатите от ГЕРБ. Специално за изслушването бе дошъл и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който не е член на комисията. 
 “Кой в областната дирекция във В. Търново ще понесе отговорност”, попита Десислав Чукалов от “Атака”. “В момента има проверка, която ще приключи до 3 април. Не само че ще има оставки, но и уволнения”, обеща зам.-министърът Васил Маринов. Извън залата главният секретар отново повтори, че е готов да понесе отговорност.
Пред депутатите той съобщи още, че в акцията са участвали над 30 служители на СОБТ и други полицаи от В. Търново. Отказа обаче да каже дали по къщата е стреляно и с халосни патрони.
По време на изслушването стана ясно, че ден преди баретите да атакуват Петков той казал на чистачката на училището, че ще стреля по учениците. Не се разбра обаче дали той е говорил от терасата. Въпросът бе задаван от депутати, защото един от упреците към МВР е, че Петков не е атакуван, когато е излизал на терасата да говори с кварталния инспектор или да се кара на учениците.
Цветанов пък попита защо хората от третия етаж на кооперацията не са били евакуирани. От ГЕРБ обявиха, че ще искат създаване на временна анкетна комисия.

Няма коментари: