четвъртък, 20 март 2014 г.

Арестуван за трите убити от мина деца в Крумовград успешно осъди прокуратурата



Директорът на Дома за социални грижи в Крумовград, в който през 2009 година взривател от мина уби 3 деца, осъди прокуратурата. Светослав Дайов ще получи 6 000 лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Решението е на районния съд в Кърджали и беше потвърдено от окръжните съдии. Директорът на Дома и 2-ма възпитатели бяха задържани за 72 часа по случая със загиналите деца и бяха обвинени от прокуратурата в немърливо изпълнение на задълженията им. По-късно обаче досъдебното производство срещу педагозите беше прекратено. От съдебното решение става ясно, че заради задържането и повдигнатото обвинение Дайов е изпаднал в тежка депресия и дори се е лекувал в продължение на 3 месеца в психиатрична болница. Според прокуратурата настъпилите за директора неимуществени вреди не се дължат на действията й, а на самия инцидент, при който са загинали 3-те деца.
Кървавата драма се разигра на 5 декември 2009 година в стая на социалния дом в Крумовград, където избухна взривател от противотанкова мина. Взривът уби на място 15-годишният Джангис Джемал, който буквално е разкъсан от взрива. Малко по-късно 13-годишният Сунай Мухтар издъхна в крумовградската болница, а няколко часа по-късно почива и 16-годишният Дженгиз Росенов.
Основният обвиняем по делото беше парнаджията на Дома Хамди Мустафа, който според прокуратурата дал на момчетата взривателя. По време на делото той беше пуснат под домашен арест и се самоуби в къщата си. След смъртта му вниманието на прокуратурата се фокусира върху Дайов и двамата възпитатели. Досъдебното производство срещу тях обаче беше прекратено на 5 май 2010 година с мотив "липса на извършено деяние". Случаят със смъртта на трите дела приключи след като тогавашната военна прокуратура не успя да установи произхода на избухналия взривател от мина.

Няма коментари: