събота, 28 декември 2013 г.

Има ли шанс за българската икономика ?

Има ли шанс за българската икономика ? Отговорът на този въпрос би изяснил всичко което ни се случва и вероятно е ни се случва за в бъдеще. На д 80 % от българската икономика зависи от българският бизнес, респективно колкото е по-добре той, толкова е по-добре и тя. В днешно време обаче бизнеса ни не е никак ама никак добре, според председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.  Надали има българин който да не е чел и слушал изказванията му. Надали има българин които да не се възмущава от сърце на твърденията му че българският работник и служител е мързелив и не кадърен, а това са същите хора които на запад са ценени и постигат много високи резултати. Надали има българи които да го е слушал и чел и да не се изумява на факта че същият господин не е обелил и дума за факта че българските фирми предпочитат да не плащат осигуровки и да крият данъци, но собствениците им не обичат да се лишават от "малките" удоволствия на живота. Всички виждате лъскавите коли, за по 200 000,  които прелитат с космическа скорост покрай вас, докато чакате автобуса да отидете на работа. Всичките, близо три милиона българи които работят в други страни знаят какво точно представлява българският бизнес. Характеристиките на българският бизнес са:

1. Ниско заплащане.
2. В повечето случай осигуряване на база минимална работна заплата.
3. Опити за всякакви схеми свързани с криене на доходи, и съответно неплащане на данъци.

Представителите на българският бизнес са на мнение че повишаването на производителността представлява съкращение на служители и натоварване на останалите с колкото може повече работа, като за сравнение се дават западните фирми където производителността на труда е 2-3 пъти по висока. Не се взема предвид обаче заплащането там е 8-9 пъти по високо от българското, а западните работници работят при много по добри условия на труд. Не се взема предвид че на запад под повишаване на производителността се има предвид постоянното техническо модернизиране което позволява един човек да работи на няколко машини, всяка от които е с много по висока производителност. Никои от представителите на Българският бизнес и БСК не подкрепи бедстващите миньори, оръжейници и всякакви други работещи в България, когато труда и живота им беше ограбен точно от българските бизнесмени, като не им бяха платени сума заплати. И т.н. ...
И на въпроса. Има ли шанс българската икономика? Ами има, но явно този шанс не е в българският бизнес. Или поне не в по-голямата част от него. Всеобщо и вероятно оправдано е убеждението че българският бизнес всъщност е в ръцете на бившите управляващи от преди 89-та година. Много оъ по възрастните могат да опишат цветно как е ставало съсипването на предприятия, през първите 3-4 години, което е правено от управляващите ги, явно с цел после да бъдат продадени на безценица. Вероятно много хора помнят какво беше направило правителството на БСП с Жан Виденов на чело, с Нефтохим Бургас та след това да се окаже че има 4 милярда заеми, и да може да бъде продадено на познайте кой ..... Българката икономика има шанс, но този шанс за съжаление минава през неминуемата икономическа смърт на бизнеса ни, или поне на по голямата част от него.

Няма коментари: