събота, 28 декември 2013 г.

Има ли шанс България?

Има ли шанс България? Това е въпрос който все по често си задаваме. Дългите години на преход измориха българина. Младите хора които имаха определена позиция, явно не можаха да я наложат. Една голяма част от тях потърси щастието си в други страни, омерзена и отчаяна от невъзможноста да пол;учи нормално препитание тук. Няма как да неречем подобен феномен освен "икономическа емиграция". Появата му обезкърви до голяма степен икономиката ни и започна да оказва допълнително зловредно влияние върху и без това крехкия и периодичен ръст. Учудващо е че голяма част от хората в България не знаят на какво се дължи частичния икономически ръст праз годините от 2004-2009-та години. Балонът в строителния бизнес осигури временно малко по добри доходи на българина. Страшното е че една голяма част от българите не забелязваха причините за това. Не оценяваха правилно признаците на бъдещото спукване, въпреки оценките на много европейски анализатори. В същото време младите и собенно по образоваите българи продължаваха да напускат страната като все по трайно се установяваха в други държави. Тогава управляващата ни тройна коалиция полагаше огромни услия да внуши на народа си че надигащата се като цунами световна икономическа криза няма да засегне България. Това остави напълно неподготвени голяма част от хората в България. И ето кризата ни връхлетя. Правителството на ГЕРБ взе най-добрите за такъв момент мерки, вярно тежки, но наистина необходими. Ограничаването на разходите, свирепата борба с престъпността и инвестицията в инфраструктура позволиха на България да има шанса да излезе от кризата в много по-добра форма. Тези мерки задържаха страната стабилна, като ефекта им все още се усеща.  Това бе оценено от голяма част отвече понаучения от толкова години преход, народ. В световен план кризата вече отминава. За нас обаче изниква нов въпрос: Ще имаме ли шанс да живеем в България като европейци или не ? Дори и най-големите отимисти които имат що годе познания по икономика е ясно че за да стане това е нужно да се случат най-малко няколко неща:

1. Икономиката ни трябва да се вдигне на крака. 
2.Трябва да спре процеса на емиграция на младите и образовани българи.
3.Трябва да приемем че географски сме в Европа и би било много по полезна за нас да сме там и икономически.
4. Колкото и смешно да се стори на някои, трабва да се спре нравствения упадък на по-податливата част от населението. Загубата на мораните ценности  неминуемо води и до загубата на материалните такива. 
5. Тотолано смазване на  корупцията по високите етажи на властта.

За да се случи кое да е от горните неща обаче е нужно задължителното ударно повишаване на доходите на работещите българи. Бизнеса ни явно няма желание да ннаправи такива стъпки, което води до постоянноа загуба на ценни кадри. Това пък намалява трайно конкурентната способност на българските фирми, което пък води бавно носигурно до тяхната икономическа смърт. Негативизма властва, доскоро подклаждан от партий целящи властта. Всички помним чудните изказвания на Сергей Станишев в началото на годината, когато на въпроси как партията му ще се прави с българкста криза, ако е на власт, даваше отговори от сорта" Народа е беден, страда, нужен е диалог с него" ??? Част от резултатите на сегашното управление на новата тройна коалиция се виждат сега, но предстаявляват само върха на айсберга. Няма нячин новите заеми да не натежат непоносимо на раменете на следващите поколения, особенно ако се има предвид че всеки втореи българин не мечтае а вече планира да ппотърси работа извън страната. Всеки който има деца в България ги обучава да са пригодни за живот навън. Ако с елучат и половината от оформящите се събития до няколко години България ще изпитва непреодолим дефицит от кадри, които да създават продукт и да плащат пенсий и осигуровки. До какво води увеличаване на разходите и заемите и намаляване на плащащите ги е ясно на всички.  
И отново "Има ли шанс България?"
Да оказва се че има. Противно на доста очаквания народа се бори. Интелигентната част от обществото протестира вече няколко месеца. Оплювана бита и мачкана тя нне се предава. Това са вашите деца който искат да поправят вашите грешки. Не е нормално да се обявявате срещу тях. Те се борят и ако имате поне малко ум в главите би трябвало да ги подкрепите. Сегашното управление показа за какво се бори:

1. Стартиране на АЕЦ "Белене", независимо от лошият икономически резултат за България.
2. Узурпиране на власта на колкото се може повече нива. 
3. Осигуряване на реализирането на чужди интереси в разрес с Българските такива.
Всеки който не е съгласен с това бива гонен от родината си все едно че е лична часта фирма на сегашните управляващи. 

Няма коментари: