четвъртък, 26 декември 2013 г.

Кабинетът реши да се строи нов ядрен реактор в ”Козлодуй”


stat


Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, каза Драгомир Стойнев
Правителството даде мандат на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън" за стратегически инвеститор в изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус".
Стойнев обяви, че мотивите за решението са заявеният от "Тошиба" инвеститорски интерес и препоръката новите мощности да бъдат изградени по технологията АР 1000 на американската компания "Уестингхаус" заради решаване на въпросите с безопасността. 


Вече е създадено дъщерно дружество "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД. 



"Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия, без да се позове на норматив който всъщност да регламентира това. Аз не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори, а 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи на пазарен принцип", обясни Стойнев. 
Той каза още, че споразумението трябва да включва няколко важни изисквания:

  • инвестиция от страна на "Тошиба" в размер до 30 на сто от стойността на проекта;
  • съдействие от "Тошиба Корпорейшън" и "Уестингхаус електрик къмпани" за получаване на 70 процента външно финансиране на проекта от американската "Експорт-импорт банк" и Японската банка за международно сътрудничество;
  • до 30 септември 2014 година е срокът за сключване на споразумение между акционерите, а приложимото право е българското;
  • страната ни няма да има финансови ангажименти.
За самата технология конкурс няма да има, съобщи Драгомир Стойнев, за да не сме длъжни след това да изкупуваме тока, произведен от новата мощност. Вече беше съобщено, че страната ни се е спряла на американската технология на „Уестингхаус”, която в по-голямата си степен е собственост на "Тошиба". От там ще дойде и сериозна част от парите, нужни за проекта. Засега не е ясно колко ще струва проектът, нито на каква цена ще се продава токът от новия реактор. Тези въпроси трябва да се изчистят до септември догодина. 

Тридесет процента от инвестицията ще дойдат от строителя, останалите седемдесет на сто - от банкови заеми. Страната ни няма да дава пари. За изгражането на реактора ще бъде обявен конкурс, съобщи енергийният министър. Това означава че най-малко 30% от произведебата електроенергия ще бъде собственост на строителя, като не е ясно дали ще има ангажимент към продажбата на енергията. Другата част (70%) ще се изплаща като нови заеми. За въпроси дали електроенергията ор новия реактор ще бъде по-евтина от тази произведена от руските еквиваленти. Драгомир Стойнев до момента не е дал ясен отговор. 

Драгомир Стойнев отказа да отговори на въпроса какво ще прави България с вече произведения от Русия реактор, който първоначално беше предвиден за АЕЦ "Белене". При замразяването на проекта за втора атомна централа се появиха коментари, че е възможно руският реактор да се прехвърли като седми в Козлодуй. 

Няма коментари: