неделя, 28 май 2017 г.

Китай е търговски партньор номер едно на Германия

Слд като през миналата горина САЩ отстъпи първото място на търговски партньор на Германия,  тенденцията се запазва и през 2017 г. Китай изпреварва САЩ, които са изместени на трето място след Франция, сочат оповестените днес данни, цитирани от "Ройтерс". През миналата година германският внос и износ за Китай се е увеличил до 170 милиарда евро, уточнява федералната статистическа служба.
Франция е останала на второ място като търговски партньор на Германия с обем на търговията, възлизащ на 167 милиарда евро. САЩ са трети със 165 милиарда евро. През 2015 година САЩ бяха водещият търговски партньор на Германия, изпреварвайки Франция за първи път от 1961 година благодарение на съживяването на американската икономика и по-слабото евро. Комитетът за източноевропейски икономически отношения, който представя германската промишленост в Източна Европа, съобщи днес, че очаква износът за Русия да спадн с най-малко пет процента тази година, което ще бъде поредното спадане след налагането на западните санкции срещу Русия.
Ако се вземе предвид само износът, САЩ остават най-големият клиент за продукцията "Произведено в Германия" през 2016 година, като са внесли германски стоки за около 107 милиарда евро. Франция остава втората по значимост износна дестинация за германски стоки, като за миналата година са изнесени стоки за 101 милиарда евро, сочат данните. На трето място е Великобритания, която е внесла германски стоки за 86 милиарда евро.
Германският износ към Великобритания е изпреварил вноса от тази страна с над 50 милиарда евро. На второ място по двустранен търговски дефицит са САЩ - германският износ е изпреварил американския внос с 49 милиарда евро. Това означава, че Великобритания и САЩ заедно покриват около 40 процента от рекордния германски търговски излишък на стойност 252,9 милиарда евро през 2016 година.
Голяма китайска фирма проявява инвеститорски интерес да изгради в България модерен завод за локомотиви и вагони. За китайските инвеститори има изключително тежка процесуална процедура, но българското правителсто има увереността че този въпрос, включително и за китайските туристи ще бъде ускорен.

Няма коментари: