сряда, 10 май 2017 г.

Глупостите на Евразийския съюз

Една от най-безмислените глупости на нашето време Евразийския съюз, отново произведе новини. Евразийската икономическа комисия препоръча на правителствата на държавите членки на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) да предоставят равен достъп до обществените поръчки на всички производители от страни, участващи в съюза, без да отдават предпочитание към местните компании, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус". Тези препоръки се отнасят до продуктите на леката промишленост, сред които тъкани, трикотаж, дрехи, обувки и други. Все по слабите икономики на страните членки на тази формация, не попречиха налидерите им да си правят събирания в които ака и не могат да кажат на глас истината. Евразииския съюз е по-скоро организация за източване н ресурсите на държавите членики в полза на Русия.
От Министерството на финансите на Русия отбелязаха, че увеличаването на броя на потенциалните участници в търговете ще засили конкуренцията и това ще се отрази положително върху изразходването на бюджетни средства. Както винаги МФ на Русия пропуска очевидния факт че Евразииския съюз не помага с нищо на странит си членки, а само доизточва бюджетите им, захранвайки болните амбиции на руските олигарси. 
Обсъждани са и изразени мнения от няколко страни членки, свързани с напускане на тази безсмислена организация. Към момента много често на държавните търгове се толерират местните производители, доколкото ги има, а компаниите от другите държави в съюза получават отказ. Явно руската машина за източване е осъзнала че някой си позволява да се противопостави и да избегне много калпавите им стоки. При това съгласно Протокола за реда на регулирането на обществените поръчки (Приложение №25 към Договора за Евразийския икономически съюз от 29 май 2014 г.) държавите могат да се възползват от правото да ограничават кръга на участниците в търговете „в изключителни случаи“ и то за срок не по-дълъг от две години. 
Преди да изключи продукт на производител от друга държава член на ЕАИС от процедурата, правителството на всяка страна е длъжно да уведоми комисията за своите действия и да докаже, че те са необходими. Въпреки това от ЕАИК отбелязват, че протекционизмът е разпространена практика и държавите активно толерират местните фирми. Отказът от този подход би позволил свободното движение на стоки на общия пазар на общността, което от своя страна ще създаде условия за рационално натоварване на производствените мощности в различните отрасли на държавите от ЕАИС, добавят от ЕАИК. Комисията смята за нужно и въвеждането на термина „стока на Евразийския икономически съюз“ с цел отстраняване на неравните конкурентни условия, както в руските олигархични кръгове наричат некупуването на дефектния руски продукт. 

Няма коментари: