четвъртък, 29 декември 2016 г.

Руската валута умира

Руската валута продължава своя ход към дъното. Слабата и неефективна руска икономика, разчитаща основно на износа на горива доведе до спад на валутата на сраната, предизвикващ вече паника в притежателите и. Към момента средния доход на работещ руснак е по нисък от минималния за България. Това при наличието на толкова много природни ресурси, говори за непознати нива на неефективност. Оттеглянето на западните фирми от Русия, допълнително спира всякакви възможности за растеж в тази иначе огромна страна. Продължаващата обезценка на руската валута доведе до призив на руски банкери към Централната банка да се намеси на пазара, съобщи „Интерфакс”. Това се казва в писмо до Елвира Набиулина, шеф на Централната банка, изпратено от банковата асоциация „Русия”.
Днес обаче Набиулина попари надеждите на банките като заяви, че сегашния курс на рублата е „фундаментално обоснован” и интервенция няма да има. Проблемите на валутния пазар в Русия се превърнаха в кошмар за хората, изтеглили валутни кредити, връщането на които с доходи в рубли става невъзможно. Наскоро една група руснаци с ипотечни кредити в долари и евро предприеха отчаян ход, като се оковаха с белезници в офиса на една от банките в Москва. 
Те поискаха да бъдат преобразувани валутните им задължения към курс на валутата, при който са ги взимали. Централната банка също препоръча на частните банки да приемат изплащането на валутни задължения при курса на рублата на 1 октомври 2014 година-39.12 рубли за долар. Но това не бе приложено от банките.

Няма коментари: