понеделник, 30 ноември 2015 г.

Защо финансовите пазари се взривиха точно в най-грешното време

Един от ефектите на количествените улеснения в целия свят е бил да направи инвеститорите по-скоро небрежни за това в кой или какво инвестират реално. С пари идетята  че една компания може да фалира, и че това е нещо, което трябва да се има предвид, преди отпускане на заеми на или инвестиране  в нея, се превърна в старомодна. В крайна сметка, дори и ако решите, че предпочитате да спрете кредитирането на дадена компания, винаги има някояй зад ъгъла, готов да вземе дълга от ръцете ви.
Тази година е имало повече корпоративни сливания, отколкото всяка друга в последните десет , с изключение на кризисната 2009 г.. Броят е малко под 100, в сравнение с 222 през 2009 г., в съответствие с кредитната агенция S& P. Близо две трети от тях са в САЩ. Най-вероятно всеки се досеща кои сектори страдат най-много. Естествено енергетиката и природните ресурси. Сривът в цената на петрола - задвижван от желанието на Саудитска Арабия,да фалират американските производители на  шистов газ и производителите на петрол, независимо от собствените си загуби, се отрази доста тежко на сектора. Инвеститорите, които са останали желаещи да наливат пари в борбата на производители те  на шистов по това време миналата година, вярвайки че завръщането е само въпрос на време, са по-малко уверени. Структурата на пазара става все по-уязвима, и в крайна сметка ще се стигне до момент, когато вече няма да е нужен много тежък удар за да се срине цялата структура.
Председателя на Федералния резерв Джанет Йелън казва: Най-разрушителен страничен ефект има постоянната намеса на централната банка. Това е едно от най-пречещите явления които спъват усилията на централните банки да заобикалят рецесии, депресии и всичко останало. Ако не се позволява на пазара да има ясна визия заизчакване понякога, и не му позволи да коригира лошите си практики ( като например отпускане на заеми на дружества, които са в сериозна опасност ), това реално ще помогне и поощтри създаването на все по-несигурни структури. Вече са наблюдавани много повече колебания на пазара, след като доларът е отново пое към своя ръст, след ангажимента на Фед за повишаването на цените през декември. Странни неща се случват и на целия пазар на облигации, като това до голяма степен се свежда до липсата на ликвидност на пазарите. В същото време се наблюдава бавно, но постоянно ескалиране на хаоса в Сирия и заплахата вече е пред нашата собствена врата. Свалянето на руски самолет от Турция само доказва това.

Няма коментари: