понеделник, 20 юли 2015 г.

Какво дава Гърция ?

Гърция представи нови предложения за реформи вчера, които партньорите й от еврозоната приветстваха предпазливо, като възможна база за споразумение, което да деблокира спасителни средства, необходими за предотвратяването на възможен дефолт.Ройтерс публикува резюме на предложенията така, както са изложени от гръцки правителствени представители пред гръцки медии.

Пенсии


Ранното пенсиониране ще бъде прекратено постепенно от 2016 до 2025 г., но ще бъдат запазени изключенията за някои конкретни категории, включително за тежките професии и за майки с увреждания. Предвижда се да останат специалните добавки за някои пенсионери с ниски доходи, възлизащи на между 57 и 230 евро месечно, но да бъдат заменени от 2020 г. с нова защитна рамка за ниските пенсии. Това е ключова точка на разногласия между Гърция и кредиторите й, които искат премахването й.

ДДС


Гърция ще запази три ставки на данък добавена стойност (ДДС) от 23%, 13% и 6%. Електричеството и ресторантите ще бъдат облагани с 13% вместо с 23%, както настояваха кредиторите, а за лекарствата ставката ще бъде намалена на 6% вместо 11%, както искаха кредиторите. Официални представители заявиха, че кредиторите са поискали две ставки от 11 и 23%.

Повишени данъци за хората с високи доходи


Данък солидарност за хората с по-високи доходи (над 50 000 евро) ще бъде увеличен, като същевременно ще бъде намален данъкът върху доходите под 30 000 евро. Въвежда се данък солидарност от 8% върху приходи над 500 000 евро.

Увеличение на корпоративния данък и данък лукс


Данъчните планове включват: а) специален налог от 12% върху бизнеса, който декларира печалба над 500 000 евро; б) увеличение на данък "лукс" върху басейни, частни самолети, големи автомобили и яхти с дължина над 10 метра; в) данък върху игралните автомати за хазарт.

Приватизации


Приватизациите да налагат минимална сума инвестиции, ангажимент от инвеститорите да насърчат местната икономика и участие в борсовата търговия на гръцкия фондов пазар. Прехвърлянето на акциите на гръцкото правителство в телекомуникационния оператор към агенцията за приватизация няма да бъде част от първите стъпки на кредиторите. Гърция няма да приватизира електрическия оператор АДМИЕ, нито Националната електрическа компания (ДЕИ), както изискваха кредиторите.

Заплатите в държавнния сектор


Няма да има орязване на заплатите в държавния сектор от нивата в края на 2014 г.

Първичен бюджетен излишък


Първичен бюджетен излишък от 1% през 2015 г. и 2% през 2016 г. в сравнение с 3 и 4,5%, както бе договорено от предишни гръцки правителства.

Облигации


Гърция повтори искането си еврозоната да й заеме пари, за да изкупи обратно държавни облигации на стойност 27 милиарда от Европейската централна банка - извършвайки ефективен ролоувър на дълга при по-благоприятни условия.

Инвестиции


Гърция иска споразумението да включва финансиране на инфраструктура и нови технологии чрез инвестиционен пакет от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка.

Целите в цифри


Според изтекла в гръцките сайтове информация за предложенията Гърция планира също да увеличи пенсионните вноски, за да събере 605 милиона евро тази година и 1,56 милиарда следващата. Орязването на разходите и приходите от данъци би следвало да донесе бюджетни мерки, съответстващи на 2,69 милиарда евро или 1,51 процента от БВП тази година и 5,2 милиарда ерво или 2,87 процента от БВП през 2016 г. - увеличение от 1,99 милиарда или 1,1 процента от БВП и 3,8 милиарда евро или 2 процента от БВП, както беше преди.

Няма коментари: