четвъртък, 4 декември 2014 г.

Глупостта наречена "Южен Поток"

Предвид написаните "тонове" материали по темата "Южен поток", повече като чели няма за какво да се хабим. Ясно на всички стана че този проект не е полезен за България, както всъщност всички такива с Руско участие. Руския бизнес използва влиянието на политическото ръководство на страната си, за да може силово да се наложи на българския пазар, като в случая желае да използва и българската територия за да реализира свой много печеливш проект. Руското разбиране за бизнес е "Постройте ни тръбопровод който после да е наш , като въпреки това за вас газа няма е евтин, но няма да можете да пропускате гориво от друга страна през него". Ако проследим събитията с Руската компания Лукойл, само ще стигнем до верния извод, че Южен Поток не е полезен за България или поне в този си вид.
 Лукойл купиха Нефтохим за 160 милиона долара, (и четири милиарда дълг, натрупан от червеното правителство на Жан Виденов явно с цел да се свали цената на комбината). Сега руснаците тровят половин България с опасните и вредни отпадъци от производствата си, като въпреки това България има най-скъпия бензин, при най-нисък акциз? Явно е че сделките с Руснаците не са изгодни ако се съобразява човек с техните приказки. Последните изказвания на Путин потвърждават това правило. Несъстоятелните обвинения към страната ни са само плод на яростта на един загиващ диктатор. Русия усети как България се откъсва от клещите на зависимостта, като за това много голяма роля имаше и предното правителство, подписало отново неизгоден за страната ни договор (явно типично за БСП поведение) за строеж на американски ядрен реактор с неизвестна цена ..... Енергийната зависимост на  България от Русия намалява и предстои да намалее още повече. Оказва се че разработването на природните ресурси на страната ни е спирано точно от руското лоби.....

Накратко, много радостно ще е ако проекта "Южен поток" бъде заличен. Предвид как работят руснаците в България, дори да внасяме газ, то той пак би ни бил по евтин, точно както ако внасяхме бензин той щеше да е по-евтин от направения от българите работещи в Лукойлския Нефтохим.....
Това обаче няма да се случи тъй като съвсем скоро България ще има достъп до природните си ресурси. Ако този проект се прекрати, то неизбежно руснаците ще се опитат да направян нов, като много интересно за гледане ще е как се пазарят  с Турция. вече и самите турци знаят че няма начин да се сключи изгоден за тях договор, а те напоследък се пазарят дори и със съюзниците си от НАТО.... Няма начин Русия да е на сметка от договор с Турция като е вероятно да започне да поема сума негативи, които ще я принудят отново да се обърне към Европа и България директно.
 Няма начин там да са печеливши така че до месец два, ако изобщо прекратят този проект, ще се явят с ново предложение. 
Както руснаците казват, "святое место пусто не бывает".


Една хубава  новина е, че при текущите политически похвати президентът Путин едва ли ще се задържи достатъчно дълго на власт, за да може да влияе по един или друг начин на развитието на инфраструктурата и енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа.
По-хубавата  е, че България може да получи значително по-големи и устойчиви ползи, ако престанем да разчитаме на виртуалната реалност на "Южен поток" и се съсредоточим върху прагматични и достъпни проекти по диверсфикация на източници и маршрути извън контрола на "Газпром" и Русия.
Защото природният газ отива не където политиците решат да преминат едни или други тръби, а където има потребление и търсене.


На капиталовите пазари за истинска причина за отказа от "Южен поток" са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на неконтролируемия срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при специфичния геополитически прочит на Кремъл. Финансовите отчети и инвестиционните програми на "Газпром" са в рубли и докато сривът на рублата има относително по-слабо изражение за проекти на руска територия, то за проекти извън Русия ефектът е убийствен. Сметнете сами - "Южен поток" започна със стойност 20 след това 27, а днес е над 50 милиарда долара. Това накара основния европейски партньор "Ени" да заяви, че излиза от проекта. При очертаващите се тенденции на валутния пазар след няколко дни този проект ще струва над три трилиона рубли!?

От друга страна, Русия вече получи малко пари от Китай за съвместните им енергийни проекти и сега трябва да пренасочи ограничените си инвестиционни възможностите си към проекта "Силата на Сибир", Алтайския газопровод и разработката на двете находища - Чаянда и Ковикта, в Източен Сибир. 
Не без значение за отказа от "Южен поток" са и сериозно намалелите приходи на "Газпром" от продажби на газ в Европа - както по отношение на количества, така и цени. Погледнете последните финансови отчети на "Газпром" и котировките на неговите акции. Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира.


Реално ако спрат транзита на газ през Трансбалканския газопровод, ще имаме изключителна възможност по същите газопроводи чрез реверс да доставяме неруски газ за Украйна, Молдова, Словакия, при това в количества, които надвишават текущия транзит за Турция и Гърция. Вече се работи по интеграцията на интерконекторите с Гърция и Турция с трасето на "Набуко" и съществуващите интерконектори на България с Румъния и Сърбия, което ще даде възможност не само за равностойно натоварване на нашите газопреносни трасета, но и реална диверсификация и значително по-ниски цени на природния газ.
Както добиващите азерски и иракски газ компании търсят достъп до пазарите на Централна и Източна Европа, така и всеки доставящ газ през Турция ще търси достъп на трасетата през България. Факт, който никакви геополитически конструкции не могат да пренебрегнат.

Няма коментари: