вторник, 9 септември 2014 г.

Нов фалит на руски оператор.

Още един руски туроператор с клиенти в България е спрял работа, съобщи агенция "Интерфакс", цитирайки говорителя на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Компанията "Солвекс турне" от Санкт Петербург е спряла дейността си от понеделник. Според Тюрина в момента в чужбина се намират около 9000 клиенти на компанията, като голяма част от тях са в Гърция и България. На още 8500 души са продадени пътувания още през 2013 г.

Прехвърляне на отговорността 

Обяснението, което дали от "Солвекс турне", било, че спират дейност, защото не можели да изпълнят задълженията си пред туристите и партньорите, допълва ИТАР-ТАСС. Пред БНТ директорът на българския туроператор "Солвекс България" Галин Георгиев успокои, че клиентите им не трябва да се притесняват от затварянето на "Солвекс турне". Двете дружества нямат юридическа връзка, а работят под една и съща марка на основата на търговски договор, обясни Георгиев.

Той потвърди изнесеното в руските медии, че българското дружество поема разходите по пребиваването на туристите на "Солвекс турне". "Ще обслужим всеки турист от пристигането до заминаването му. За наш късмет бройката е много малка, тъй като сме в края на сезона. По-голямата част от хотелите вече са ни платени за целия сезон, така че няма да има никакви проблеми", каза Георгиев.

Според него "Солвекс турне" не е обявила фалит и не е изключен вариантът да продължи дейността си, а спирането е заради финансови затруднения, предизвикани от тежката ситуация на руския пазар. Георгиев уточни, че "Солвекс България" не е спряла нито една от програмите си и всички български туристи, купили почивки, ще бъдат обслужени.

Проблемни пътешествия

Директорът на "Солвекс турне" Тамара Халецкая е казала, че би трябвало да няма проблеми със завръщането на туристите в България. "Спирането на дейността няма да засегне и туристите, които до 26 септември трябва да летят до България с полети на Bulgaria Air. Тези курсове за платени, а настаняването им поема Solvex Bulgaria", се казва още в съобщението. Руски издания обаче твърдят, че е възможно полети на "Оренбургские авиалинии", планирани за 15.00 часа руско време в понеделник, да не се състоят. До редакционното приключване на текста нямаше информация дали те са отменени.

От началото на лятото "Солевекс турне" е деветият руски туроператор, който прекратява дейност. Осмият беше "Ветер странствий", който спря в средата на август, след като генералният директор Любов Агафонова изчезна. В края на юли "Идеал тур" спря да обслужва клиенти, като остави около 1500 туристи на българското Черноморие, за чието прибиране трябваше да плати застрахователят. Проблеми имаше още с операторите "Нева", "Експо тур", "Роза ветров Мир", "Нордик стар", "Лабиринт". Последното е свързани с "Идеал тур", а по информация от руски медии срещу някои от собствениците на затворените туроператори текат разследвания за незаконни финансови операции.

Няма коментари: