вторник, 5 август 2014 г.

Легализиране на проституцията

Проституцията представлява дял от сивата икономика, генериращ огромни печалби. Заради статута на на този бизнес като забранен, няма как да се направят вземанията на които подлежат всички останали, легално работещи и плащащи данъци граждани. От гледна точка на обикновения работник и служител, излиза че не е много честно отношението към работещите за сметка на проституиращите. Вярно е че проститутките подлежат на наказателна отговорност, но това на практика само вдига цената на услугите им, да не говорим че повечето пъти не се стига до прилагане на наказанията в целия им обем. От друга страна една част от проститутките са станали такива не доброволно и са подложени на поголовно използване от страна на сутеньорите си. В този ред на мисли, една страна, като България например, би имала повече изгода отколкото негативи от легализирането на сексуалните услуги и вкарването на доходите от тях в брутния вътрешен продукт на страната. Дали данъците са дължими би трябвало да се уточни допълнително, Ако заплащането се тълкува като "суми, които клиентите доброволно плащат като компенсация за понесените от проститутката морални щети " то сумите не подлежат на данъчно облагане. Ако съответно сумата, която плаща клиентът е цена, определена чрез конкретно споразумение, т.е. проститутката се задължава да направи нещо в замяна на парична стойност, която не е подарък, а е предмет на пазарлък, то облагането е задължително.
Данъчните експерти са на мнение, че целият сектор на сексуалните услуги може да носи на държавната хазна годишен приход от над пет милиарда лева. Изниква и въпроса как би била тълкувана ситуация при която клиента откаже да заплати договорната сума за услуга при проституиране. Би ли довело това до формулиране на обвинение в изнасилване срещу неиздължилия се клиент и ако клиентът плаща, означава ли това че има съгласие между него и проститутката, което означава договорни отношения, а не компенсация за щети.
Накрая, професионалното и системно проституиране носи доходи като резултат от упражнявана еднолична търговска дейност, тъй като клиентът няма задълженията на работодател при поискване на услугата, възнаграждението е свободно договорено, а проститутката поема всички последици и рискове.

4 коментара:

PtB-Legal каза...

Пишете откровени глупости, макар и икономическият Ви анализ относно легализирането на проституцията да е правилен... Смешно, дразнещо и чак жалко е, да пишете за нещо без да се информирате преди това - проституцията не е забранена от закона и проститутките не носят наказателна отговорност за това, че са проститутки, да не говорим че не различавате изнасилване от измама...

Анонимен каза...

Да бе много майтапчийско е написно, обаче е вярно. :)

Анонимен каза...

Проституцията е ГАВРА с човешкото достойнство.

Ако тези момичета (по-голямата част от тях малолетни или склонени малолетни да проституират) имаха избор, проституцията щеше да е последното нещо, което биха избрали.

Аз лично предлагам, всеки, който е ЗА легализацията да проституира 3 месеца на окколовръстното и после да видим какви са му идеите.
:-))))

Анонимен каза...

До предходния пост. Аз пък мисля че тази професия се работи повече от желаещи, отколкото от нежелаещи такива. Легализирането и ще направи сводниците ненужни. Ако иска някой да проституира така или иначе го прави. Аз ти предлагам на тебе ти да попротитуираш или пон да работиш в таказа вависимост както тежи жени.