вторник, 26 август 2014 г.

Икономически аспекти на конфликта в Украйна

Задълбочаващата се криза  в отниошенията на Украйна и Русия е постоянно в полезрението на политици и медии, естествено с гео-политическите и социалните си измерения. За Българиа най важни биха били икономическите последствия. 
Какво може да очакваме в икономически план: ако не се нормализират нещата (и то скоро): високи цени на газ, въглища и други горива, високи цени на храните, забавяне на растежа и загуби за много предприятия и цели сектори (вкл. в България). В същото време проблемата ситуация би могла да донесе и много ползи на България ако съумеем да се възползваме

Руският пазар

Задълбочаването на кризата и санкциите срещу Русия ще доведат не само до нов „студен“ или „хладен“ политически фронт, но и до значим ефект върху редица пазари. Наложените от Русия контра санкий може допълнително да ощетят ЕС и САЩ, като ефектите ще са най-силни точно върху икономикита на страни като България. Естествено и руският пазар ще понесе удар. Всички вносители и износители в Русия – също. Русия е основен доставчик на редица горива и суровини – ефектът от нарастване на цените би бил тежък върху възстановяващата се икономика на Европа и САЩ. Икономически, нищо положително не може да се очаква и за България – преките и косвените ефекти могат да бъдат значителни както за отделни промишлени производители, износители към Украйна и Русия, така и за цялата икономика. В очакване сме да видим как Европа ще компенсира загубите на страни като България от толкова, неизбежно крайната позиция по проблема. 

Разбира се могат да се търсят и други икономически ефекти от тази криза. България може да  се бори и за част от пазарите и на оръжие тъй като Украйна е голям износител, четвъртият по големина в света за 2012 г., по отношение на конвенционални оръжия - това има и политическо/гео-стратегическо значение. 
България зае своята позиция на партнйор коректно, ноочертаващите се последици за малката и нестабилна икономика са таива че явно ще се наложи да потърсим спешно компенсация за получините щети.   На първо място трябва да се види интересът и последиците за България. Вторията фактор които влияе трябва да повлияе на преценката следва да е положителния изход за украинците. Украинците трябва да могат да живеят така както искат и всеки, който се меси в този конфликт трябва да работи за това .  Споменахме за някои от тях, но едно бързо допитване до фирмите с търговски отношения с Украйна и Русия веднага ще даде директна информация и евентуални насоки, за минимизиране на ефектите върху българската икономика. 

Храни

Украйна е вторият по големина износител на зърно в света. Този износ се осъществява основно през Севастопол и Одеса. Един сериозен конфликт ще има последици както за производството така и за износа на зърно от страната. Експерти вече очакват до 15%-16% по-ниско производство на зърно в Украйна за сезон 2014-2015. А от началото на годината индексът на зърното на International Grain Council се е покачил с над 6% (имайки предвид, че износът от Украйна продължава). И това на фона на очаквани ниски добиви в други страни производители (напр. САЩ очакват дори 10 годишно дъно), наводнения в Европа, суша в Бразилия и т.н. 

Природен газ

През Украйна минава голяма част от износа на руски природен газ за Европа (вкл. за България). Един конфликт, под каквато и да е форма, отново ще постави под риск доставките за част от Европа (Газпром вече обяви отмяна отстъпката в цените на газта за Украйна от 1 април 2014 г.). Да не забравяме, че „цената“ на евтиния газ за Украйна бяха руските бази в Крим (сега може и да няма нужда от разрешение на Украйна). Относително топлото време и Сверен поток намаляват ефекта и риска за доставките, но няма как един такъв конфликт да не даде отражение върху доставките и цените на газта. Освен това, евентуално „застудяване“ на взаимоотношенията между Запада и Русия (вкл. като санкции и др.) допълнително ще изостри проблема с горивата и техните цени. 
Ефектът върху България: освен очевидните върху бита - проблемни доставки за много промишлени предприятия (особено тези, които използват газ като суровина, а не като гориво). Естествено големи проекти като Южен поток (както и АЕЦ Белене) ще бъдат поставени под въпрос.

Въглища и метали (вкл. руда)

Украйна и Русия са едни от най-големите производители и износители на въглища, метали (вкл. руда) в света. Конфликтът ще доведе до ограничаване на предлагането и съответно повишение на цените и на тези суровини. И ефектите вече се усещат – 12% увеличение на цената на въглищата според infomine.com:

Туризъм

Особено в последните години България разчитадоста на руски и украински туристи. Всеки конфликт и неговото ескалиране ще доведат до неизбежен отлив на туристи и загуби по веригата за много туристически предприятия. Естествено, косвените ефекти ще са негативни и върху свързаните индустрии и бюджета. Като пример, за 2012 г. украинските туристи в България са били над 250 хил.
Украинският дълг
Украйна трябва да изплати около 13 млрд. долара до края на 2014 г. и още около 16 млрд. долара до края на 2015 г. Според IMF (Лагард), в момента Украйна има нужда от около 35 млрд. долара нов заем. Русия изяви желание да подкрепи Украйна, бз да са ясни условията при които ще се случи това. Европа също отправи предложение което изглеждаше колебливо и пълно с условия. Евентуален банкрут на Украйна ще задълбочи и радикализира проблема политически и гореописаните потенциални ефекти ще станат все по-реални.

Последствия


Последствията от този толова неприятн конфликт са трудно предвидими. Все пак ако трябва да се направи предположение, вероятността да са негативни за България, малко по-голяма от верятността за полочителна развръзка. Рязко покачване на цените на храните в глобален мащаб и съответно и в България. Имайки предвид крехкият баланс с цените на храните в много развиващи се страни (напр. в Азия, Южна Америка, Африка), украинският конфликт може да доведе до серия от вторични проблеми из целия свят. Контрамерките наложени от страна на Русия от своя страна, могат да шредивикат спиране на износа за Русия на храни и съответното падана на цената им в Бългрия. Липсата на определени храни заради съсипаната икономиа на Украйна от своя страна може да отвори пазари за които българските бизмесмени да се борят. Ако от своя страна Украйна се реши на стъпката да спре кранчето на горива за Европа, това би създало всеменен хаос и бо направило проекта "Южен поток" буквално безценен. По продължителната липса на газ би стимулирала добива на шистов газ и използването на възобновяеми енергийни източници. На пазара на оръжите Украйна най-верятно ще намали своя дял, което предвид увеличаващите се въоражени конфликти в света

Няма коментари: