петък, 24 януари 2014 г.

Станишев VS Първанов

Сблъсък! С тази кратка дума много депутати от БСП изчерпват отговора на въпроса как ще се развият отношенията между лидера на партията Сергей Станишев и завръщащия се на 23 януари в нея президент Георги Първанов.
Така мислят и повечето форумци в интернет. “Ей така – със задкулисни борбички и ритане по кокалчетата, ще пропуснат следващите избори. Велики са!!!”, е написал един от тях под статия в “Дневник”. Че сблъсъкът няма да се размине, личи и по простия факт, че много известни социалисти отклониха поканата на “Труд” да участват в анкета за това какви са успехите и какви неуспехите на президента Първанов.
Червени не искат да говорят за гафовете на президента
“Не бих участвал в анкетата. Благодаря!”, елегантно отклони микрофона зам.-шефът на Народното събрание Георги Пирински. Повечето не искаха въобще да бъдат споменавани. Чувствата на тези, които се разпознаха във формулата за бъдещ БСП лидер, която Първанов начерта, са разбираеми. В неделя в предаването “Нека говорят” по Би Ти Ви той сподели, че БСП трябва да поеме някой “без съмнение млад човек, но доказал се в люти парламентарни битки, човек, показал, че може да генерира идеи, човек, отворен към другите – към партии, синдикати, граждански структури”. Бившият вътрешен министър Румен Петков, който пък никога не крие мнението си, обясни ситуацията прямо: “Ние в БСП много пъти сме бъркали политиката и изборния процес с конгреса, което винаги ни е носило беди.” За него Георги Първанов е най-успешният български политик за последните 22 години. Той е “човек с изключителна почтеност и морал, подложен на много агресия, клевети и клюки, запазил лично достойнство и показал, че в България в политиката може да има почтеност и работа за интересите на обществото и държавата”.
“Успя да направи президентската институция най-влиятелната институция в страната. Постигна политическо и обществено влияние, каквото нито един друг президент не успя да постигне. Не успя в реализацията на поставените си стратегически цели”, смята друг влиятелен човек в БСП – лидерът на столичната й организация Румен Овчаров.
“Първанов успя да запише името си в българската история с това, че България по време на неговия мандат стана член на НАТО и Европейския съюз. Успя да бъде единственият политик, който влезе в институцията с по-нисък рейтинг, отколкото излезе след десет години на власт. Какво не успя? Мисля, че беше искрен, когато сподели, че не успя да удължи живота на реакторите в АЕЦ “Козлодуй”. Не успя и да промени политическата система, да вкара повече мажоритарен елемент в изборите”, е анализът на депутата Кирил Добрев. Добрев е от хората в БСП, които открито прогнозират сблъсък Първанов – Станишев. На идеи, разбиране за политики, хоризонти.
Соцдепутати мечтаят БСП да излезе по-мъдра от схватката
Добрев обаче е сигурен, че от този сблъсък БСП ще излезе по-мъдра. “Първанов успя да изпълни със съдържание текста от конституцията, който казва, че е президент на всички българи. Намери баланса в дейността си по отношение на различни социални групи, професионални интереси, страни от дейността си като президент. Успя да покаже, че президентът има силно влияние, без да иска допълнителни правомощия, включително и като върховен главнокомандващ. Успя да покаже, че думите социален президент не са клише и не са били евтина примамка за печелене на гласоподаватели”, каза пък Ангел Найденов. Според него обаче президентът не е успял да икономизира външнополитическата си активност и действия.
“Успя да предизвика и проведе обществен разговор по важни проблеми за хората и да предложи конкретни решения за тях, например по темата “криза” и антикризисни мерки. Не успя да реализира референдума като начин на вземане на решения”, казва депутатката Корнелия Нинова. Тя вярва, че въпреки предизвикателствата, които си отправят Първанов и Станишев сега, те ще съумеят да обединят възможностите си и да направят БСП първа политическа сила.
“Първанов даде съвсем различна физиономия на държавата. Това личи, като си спомним къде бяхме през 2002 г. и къде сме сега – в НАТО и в Европейския съюз”, е мнението на евродепутатът от БСП Ивайло Калфин. Калфин припомни балканската политика на Първанов, културните коридори, за които той говорил пръв, връзките с кавказките и средноазиатските държави, които осъществил – пръв измежду държавните глави в ЕС. Калфин добави и че посещенията на Първанов са отваряли врати за българския бизнес и след негови визити в чужбина много фирми са развивали дейност в съответната държава. “Винаги е имал принципна позиция, успя да работи добре с две правителства”, твърди Калфин. Според него Първанов е успял да се издигне над партийните пристрастия и хората са оценили това, като са го преизбрали. Калфин не е член на БСП.
Не така ласкава към отиващия си държавен глава е неговата съпартийка Татяна Дончева. Присъдата й плющи като камшик. “Успя да даде БСП на човек, който я маргинализира, вкарвайки я в Европа. Да свърже името си с олигарсите необратимо, без да получи от тях нищо съществено, и да участва в това държавата да бъде дадена на мутри. Вече е късно да им противодейства”, казва Дончева.
Самият Първанов ще може по-спокойно да отговаря на критиките и да говори за процесите в БСП, след като съблече президентското сако на 22 януари. Не че вече не го прави. Участието му в “Нека говорят” направо подпали чергата на Сергей Станишев. Особено думите, че “последните избори са показали, че БСП е по-изолирана и самоизолирана откогато и да било”. Соцлидерът веднага реагира от страниците на “24 часа”. “Той даде заявка за политическа кариера. Добре, заяви ясно какви са ти точно намеренията и какво целиш!”, каза Сергей Станишев.
Събранията преди конгреса ще се превърнат в арена
Така че сблъсъкът Първанов – Станишев е неизбежен. А и в БСП вече започват отчетно-изборните събрания, предшестващи редовния 48 конгрес. Прекрасна възможност за Първанов да обикаля N-ските партийни организации, да говори с хората. Да изплита мрежа за влияние в партията (с което да дразни Станишев). Както той самият казва – политикът не пропуска нито една възможност. А предконгресната кампания създава хиляди. Няма съмнение, че събранията ще се превърнат в арена на битката между двамата.
Вчерашният ден – 19 януари, беше последният, когато Първанов бе в централната ложа на Народното събрание като президент, а Станишев долу – като депутат.
В БСП Станишев е в позицията на премиер – ръководи партията. А Първанов ще бъде в “президентска” позиция – няма реална власт, но има огромен авторитет. И като глава на това голямо семейство, каквото е столетницата, ще коментира всеки ход на Станишев. Думите му ще се възприемат като критика от едни и като свята истина, казана едно към едно от други. Което също ще налива вода в мелницата на противопоставянето между двамата.
Станишев ще бъде подложен за пръв път на такова изпитание. (Как да не се сетиш, че средновековната инквизиция е наричала “изпитание” подлагането на мъчения.) Досега той не е участвал в подобно съперничество. Той оглави партията преди 10 години, посочен от Първанов. И безпрепятствено затвърди поста си на всички конгреси след това.
Лидерството на Първанов в БСП не бе така леко. Той непрекъснато чувстваше дъха на Жан Виденов зад гърба си. Години наред – от избирането си за председател на БСП чак до президентството. Първанов знае какво може да направи друг човек с авторитет в “твоята” партия. Сражавал се е едновременно и с Виденов, и със Стратега Лилов. Е, и Станишев ще разбере. Президентът ще свиква да чува “Гоце” от свои
Но за 10 години Първанов също е загубил форма в някои неща. Ще му се наложи да си припомни например какво е да ходиш по улиците, без да си ограден от свита съветници. Които ти създават комфорт и пропускат до тебе само народната любов. Но не и народното недоволство. От следващата седмица той ще се движи с една кола, а не с ескорт.
И не на последно място – Първанов ще се изправи лице в лице с критиката към мандатите си вътре в партията. Която, възпитана в старата школа, продължава да премълчава пред медиите. Президентът ще чуе как съпартийци го наричат с псевдонима му от Държавна сигурност – Гоце.
Този сценарий няма как да бъде избегнат. Не на последно място защото в БСП, като в стара партия, много говорят. А самите Първанов и Станишев не си говорят. Точно това дава възможност около тях да се сформират кръгове, които да говорят от тяхно име, да разпространяват версии, да разнасят откровени клюки. От друга страна, всеки недоволен по някакъв начин от Станишев ще тича при Първанов и обратно. Така огънят на противопоставянето ще се разгаря.
Остава да видим дали БСП ще издържи на тази клада.

Няма коментари: