понеделник, 22 октомври 2018 г.

Русия и наркоманията

Русия е на първо място в света по консумация на хероин, произведен от Афганистан, което предизвиква сериозни тревоги в Москва. Ниската възраст на използващите наркотици е заплаха за националната сигурност на страната, сериозно предизвикателство за здравето на нацията и за изключително сложната и без това демографска ситуация, каза Медведев.
Русия вече е изправена пред намаляване на населението заради нездравословното хранене, тютюнопушенето и значителната употреба на алкохол. Средната продължителност на живота на мъжете в страната е 59 години, докато в Западна Европа тя е доста по-висока, отбеляза Ройтерс.
Медведев е заявявал пред служители от Съвета за национална сигурност на Русия, че според експертите действителният брой на използващите наркотици е между 7,5 и 8,5 милиона души.
Това прави почти 8% от руските граждани, а най-опасното е, че две трети от тях са младежи на възраст под 30 години, заяви той. Официалната статистика показва, че всяка година в Русия умират около 100 хил. души, вземащи наркотици, като средната им възраст е 28 години. Медведев е настоявал за по-строги наказания срещу извършителите на свързани с наркотици престъпления.
Наркоманията в Русия е като бедствие, смята и руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Официално регистрираните наркомани в Русия са 7 500 000 души. Борбата с наркоманията не е ефективна, отчасти поради обстановката по южните граници, отбеляза Путин на заседание на правителството.

Няма коментари: