сряда, 13 февруари 2019 г.

Брекзит, все по-невъзможен

С напредване на процеса на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз все по-актуална става темата за различните възможни сценарии, особено след последните събития - отхвърлянето на сделката, договорена от Тереза Мей, от парламента на 15 януари и спечеления от Мей вот на недоверие на следващия ден.
Какво следва? 
Явно напускането на ЕС от Обединеното кралство няма да се развие в съответствие със следните сценарии: всеобхватно споразумение за свободна търговия (ВССТ) от рода на CETA, което ЕС подписа с Канада; задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ), което беше подписано с периферните на ЕС държави Украйна, Молдова и Грузия; двете страни не постигат споразумение в определения срок, който изтича в края на 2020 г., и отношенията между тях да се базират единствено на разпоредбите на Световната търговска организация, което се счита за твърд Брекзит, с най-неприятни последици. 
Срамна загуба. Британският парламент отхвърли споразумението, при това с огромно мнозинство от 432-ма народни представители и разлика от 230 гласа – безпрецедентна загуба на правителството в цялата история на държавата. Срамна загуба. 
Има някаква вероятност да бъде удължен срокът на действие на член 50, за да не се стигне до най-лошото - Brexit без сделка, и Тереза Мей да спечели допълнително време за постигане на някакви нови договорености. Няма гаранция обаче, че ЕС ще склони на отсрочка. А ако все пак се съгласи, какво може да последва? Дали и други държави няма да поискат да се възползват от правото да ползват облагите на Европа, без да са членове на Европвейския съюз?
Предоговаряне на условията за напускане? Не е много вероятно, като се има предвид, че страните от ЕС не смятат да правят повече отстъпки. 
Обръщане на процеса? Това означава правителството на Мей едностранно да оттегли искането за напускане на ЕС. Този вариант е изключително слабо вероятен предвид неговата огромна политическа цена. 
Нови избори? Възможно е ако Тереза Мей ги предизвика. Тя спечели вота за недоверие към правителството на следващия ден след отхвърляне на нейната сделка от парламента. Инициатор на вота беше Лейбъристката партия и вотът бе на косъм - правителството оцеля с 19 гласа, минимална разлика, но достатъчна, за да остане на власт. 
Нов референдум? Досега Мей отричаше такава възможност, но като се има предвид колко нестабилна е политическата й позиция и съмненията в Консервативната партия към нейното лидерство, такава случка става доста вероятна. Отгоре  на всичкото и лидерът на опозицията Джереми Корбин, който първоначално твърдо отхвърляше възможността за втори вот, вече промени мнението си. А има мощен обществен натиск и този сценарий става все по-вероятен с всеки нов ден. Важно е и дали парламентът ще гласува законодателно решение, което да забрани възможността Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка. 
Защо британците не харесват сделката с ЕС? 
Важен въпрос, който трябваше да бъде разрешен със споразумението между ЕС и Обединеното кралство, е границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Със споразумението от Разпети петък на 1998 г. бе решено границата между двете части на ирландския остров да бъде премахната, което стана факт едва през 2005 г. При Brexit обаче границата следва да бъде възстановена, тъй като Република Ирландия остава в ЕС, докато Северна Ирландия като част от Обединеното кралство ще се счита за територия извън ЕС. За да разреши този проблем, който ще създаде не само икономически, но и политически сътресения, споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство предвижда, че: 
1. Възможен е нов въиражен конфликт, свързан с новопоявилата се граница на Северна Ирландия
1. Северна Ирландия остава трайно в единния пазар. 
2. Останалата част на Обединеното кралство, а именно Англия, Шотландия и Уелс, остава в единния пазар до края на преходния период, който изтича на 31 декември 2020 г. 
3. В случай че Англия, Шотландия и Уелс решат да удължат преходния период, британското правителство трябва да подаде заявление за такова удължаване шест месеца преди изтичането на този период. Решението трябва да бъде взето от двустранна комисия между ЕС и ОК. В случай че такова споразумение не бъде постигнато, Великобритания ще напусне единния пазар на 31.12.2020 г. 
4. След като напусне единния пазар, Великобритания трябва да остане в митническия съюз и да продължи да прилага общата митническа политика на ЕС. 
В споразумението за излизането от ЕС има много клаузи, които тревожат различните участници на политическата сцена в Обединеното кралство. 
Поддръжниците на Brexit не могат да приемат, че кралството ще трябва да прилага законодателството на ЕС по време на преходния период. За тях е напълно неприемливо Великобритания да остане в митническия съюз и след преходния период. 
От друга страна, привържениците за оставане в ЕС не са съгласни със сделката, настоявайки, че тя не съответства на вота на хората, гласували на референдума. Те заявяват готовност да предизвикат обръщане на процеса. 
За коалиционните партньори на Консервативната партия от Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, разделянето на Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство представлява национално предателство. 
Шотландските политици, които искат Шотландия да остане в ЕС, сa недоволни от факта, че Северна Ирландия ще бъде в по-привилегировано положение от Шотландия по отношение на търговските си отношения със Съюза. 
Става ясно защо политическата ситуация в Обединеното кралство значително се влоши през последните дни и най-разумният сценарий е удължаване срока на член 50. 
Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предложи друг вариант за отблокиране на ситуацията. Има се предвид удължаване на преходния период до декември 2022 г.  Така държавите, членки на ЕС, не са готови да предоговарят постигнатото споразумение и че варианти за компромис могат да се търсят в удължаване на преходния период. Това обаче по никакъв начин не решава поставените по-горе проблеми, а напротив, задълбочава ги, защото отлага същинския Brexit прекалено напред във времето. 
Отвъд сценариите 
Brexit е първо по рода си събитие, което прави почти невъзможно правенето на точни икономически прогнози. Той представлява огромен политически и икономически шок за Европейския съюз и увеличава несигурността за целия ЕС, а не само за Обединеното кралство, което може да намали способността на ЕС да привлича инвестиции и дори да отблъсне потенциалните инвеститори. Той може да има сериозни отрицателни последици и за финансовите системи на цялата еврозона. От друга страна, много инвеститори виждаха Обединеното кралство като преходен хъб за техните инвестиции в останалата част от ЕС, което без съмнение сега ще се промени. 

Няма коментари: