вторник, 2 октомври 2018 г.

Коя е най-вредната за България чужда държава?

Ако погледнем назад в историята лесно можем да стигнем до извода, коя е най-вредната за България чужда държава. Предвид, че Османската империя, в която доминант е била Турция се е самосъсипала икономически и не съществува, короната на вредител пада на главата самата Турция. Вековното робство няма никакво положително влияние върху българските бит и култура, наука и изкуство, докато това на Англия върху Индия дава повече ползи, отколкото нанася щети. Какво да се прави, не сме случили на поробител. Оказва се обаче, че не сме случили и на освободители. След освобождението ни, което е реална инициатива на запада, болшевиките избиват руските благородници и започват да съсипват не само родината си, но и всички държави под нейно влияние. Резултатите не закъсняват. СССР фалира икономически България на три пъти. Накрая плащанията по вънщния дълг на СССР стават по-големи от годишния бюджет на тази паразитна структура и тя се срива, повличайки всички със себе си.
Погледната така, короната на най-голям вредител е доста сериозно оспорвана. И Турция и Русия са по-скоро  държави, където властват диктатури, отколкото каквито и да било други. Демокрацията в България винаги е била на по високо ниво от тези в Турция и Русия.
Икономиката на Турция се крепи на производството на фалшиви западни стоки. Икономиката на Русия на износа на природни ресурси. Докато все пак Турция се стреми да наложи западните ценности, неминуемо водещи до просперитет, Русия се предава на реваншизма и там все повече намират място про-комунистическите настроения. В този дух в момента (последните 70 огодини) Русия държи класацията за най-вредна за България държава.
В последните 120 години България е изпитва негативни влияния и от съседите си Гърция, Сърбия и Румъния, което обаче никога не е имал траен ефект и винаги е получавало адекватен отговор.
В качеството си на велики сили, държави като Англия, Франция, Германия и САЩ, задължително оказват влияние върху развитието на по малките страни в Европа, а и по света. Ако се направи анализ на икономическото състояние на държавите под западно влияние обаче, няма как да не стигнем до извода, че то е основно положително.

1 коментар:

Unknown каза...

По-точно и най-дълго вредна.Повече от 140 години.