събота, 7 април 2018 г.

Нов Удар срещу олигархията в Русия

Новите американски санкции, наложени тази седмица срещу Русия, бяха изработени внимателно за да засегнат само вътрешния кръг на президента на Русия Владимир Путин, без да предизвикват враждебна реакция на Москва срещу американския бизнес. Такъв коментар направиха високопоставени американски официални лица, цитирани от „Ройтерс”.
Санкциите от засягат 16 руски официални лица, четирима богаташи, свързани с Путин, и банка „Россия", която според американското министерство на финансите е 17-ата по големина руска банка. „Россия" стана мишена, за да се покаже на Путин, че руският финансов сектор не е с имунитет, коментираха официални лица. Заместник-министърът на финансите на Русия Алексей Моисеев каза, че засега не очаква големи последствия от санкциите.
Консорциум, оглавяван от „Стройтрансгаз", който е собственост на едно от лицата с наложени санкции - Генадий Тимченко - се очаква да спечели сделка за 3,5 млрд. евро за строителство на българската отсечка от газопровода „Южен поток", съобщиха източници на „Ройтерс” от бизнес средите. 
Тъй като управлението на Путин е силно персонализирано, целта е да се постави под натиск тесният кръг от хора около него по отношение на власт и пари, каза официални лица.
Вътрешният кръг от хора около Путин е натрупал състояние от над 25 милиарда долара. В него са членоеа на семсйството на путин, както и близки приятели. Там няма директори на държавни компании и или политици. Управлението на Путин е по-скоро на семеен принцип. 

Няма коментари: