четвъртък, 12 април 2018 г.

Реформата в МВР през ръцете на пенсионера

Мина се, не мина време и отново се заговори за реформа в МВР. Важно е, преди да стане дума за това, за се има предвид, че в очите на българските политици и бизнес се разбира намаляване на раззхода и увеличаване на натоварването. Как точно да стане те не знаят. Ако знаеха, нямаше милата ни родина на е на ръба да загуби населението си в репродуктивна възраст, защото всички знаем, че емиграцията на българина си има, почти само икономически причини.
Значи следва пак реформа в МВР-то. Най-голямата кардинална, та чак "безаналогова", както твърди самият министър, г-н Радев. Човекът е направил и анкетa (само сред ръководители на структури, от които повечето и дйстващи пенсионери) според която нямало нужда от структурни реформи. Въобще кашата е точно толкова гъста и воняща, колкото си e била и миналата година.
Истинскаа криза в министерството обаче предстои. Явно става, че никой управляващ не мисли за по-продължиелен период от края на настоящата финансова година. Това води до решение на парче, които до толкова размътват водите, че всички които искат да извлекат полза започват да го правят на поразия. 
Всяка направена постъпка за купуване на оборудване на пoлицаи и пожарникари запчна да изглежда съмнителна, като в медиите и социалните мрежи статиите и коментарите определено навежда на мисълта за "използване на служебно положение", "близки, съмнителни контакти с фирми" и др. Дали тези съмнения имат основание е друга работа.
Каски за 1000 лева, полицейски палки за 1380 лв. бройката, пожарни коли само от Ивеко и т.н. Все сделки и покупки съпътствани от медийни скандали. 
Ясно става, че поне по отношение на осигуравянето на пособия и материали МВР не прави реформи. Къде реално прави?
С поправките в последния закон за МВР и КСО са се приели промени, които са позволили на хората  право на пенсия да започнат да я получават. За да решат дали да се възползват им е дадено време от една година. За всички останали се е въвела възраст за пенсинирне, която отлага пенсията им реално поне с десетина години. Предвид, че основната част от възползвалите са ръководители, се получава класическото българско "свинско със зеле". Младите получават увличение на възрастта, а започнлите работа през соц-а получават максимална пения  към  заплатата. Защо младите не протестират  не става напълно ясно. Едната причина е че напускат и заминват, другата е че няма такива млади, които да започват в МВР и да са наясно с какво се захващат.  
Реално МВР е ведомство, което повече се грижи за ръководителите си, отколкото за служителите, а за народа, може би най-малко.
В момента, по предварителни проучвания пенсионерите в МВР са над 25 процента от личния състав. Предвид, че и сега на могат да се намират  хора, реално няма как министерството да се освободи от престарелите си служители. В същото време напускат и млади такива.
Ситуацията може да се нарече "Змия, която много удобно е захапала опашката си". С всеки изминал ден пенсионерите в МВР се увеличават, но то не може да ги освободи, защото няма кой да се хване при такива условия за такова възнаграждение. Това им позволява да са все "по-неглиже" по отношение и на физическата си форма. Пенсията никой не мже да им я вземе, а с всеки изминал ден стават все по-незаменими, като бройки.
От гледна точка на младите няма много алтернативи. Растежът им в службата е спрян. Шефовете им не са направили нито едно предложение за увеличаване на заплащане, но са им забранили другата работа. Очевидно, всеки който се поогледа стига до извода, че е най-добре да напусне.
Въпреки всичко е имало и нормални преддложения. Едното такова е сливането на дирекциите, като така пожарната например би се оказала на подчинение на съответната ОД МВР. Това обаче означава, че няколо стотин ръководни длъжности в дирекциите, които сега са заети основно от пенсионери началници, назначавани когато за това се е искало да си член на партията-майка, т.е.преди 89-та година. Кашата е гъста и миризлива и едно е винаги сигурно. Докато в ръководството на МВР преобладават пенсионери, назначавани  преди 89-та година и докато същите обучават малкото си млади кадри в духа на фатмащината, МВР няма да става по-добре.

Няма коментари: