понеделник, 19 март 2018 г.

Руски гърчове

Русия и Венецуела се надяват държавно спонсорирани виртуални валути да им помогнат да се справят с наложените от Съединените щати санкции чрез децентрализираните механизми на биткойн и други подобни проекти. Това отбелязва "Ню Йорк таймс" в обзор на плановете на двете държави, част от които са публична информация в последните месеци.
Изданието отбелязва, че "новият вид пари и финансова инфраструктура отвъд контрола на нито една централна власт, особено на Съединените щати" дава примамлив модел за Москва и Каракас. То припомня, че централни банки в редица държави като Великобритания и Китай също разглеждат възможността да използват технологии, подобни на биткойн, за да създадат собствени дигитални валути. Подобна идея се обсъжда и в Израел, а стъпки към нея се направиха в Ливан и Дубай.
Във Венецуела президентът Николас Мадуро от миналата година говори за "петро", подкрепяна от петролните, газови, златни и диамантени ресурси на страната, а източници от обкръжението на руския президент Владимир Путин говорят за "крипторубла", базирана на биткойн. Съветникът на Путин по въпросите на регионалната икономическа интеграция Сергей Глазев казва, цитиран от руски издания като РИА "Новости" и "Комерсант", че "инструментът е много подходящ" за "чувствителни" дейности и за извършване на "плащания към бизнес партньорите из целия свят независимо от санкциите".
Експерти, които "Ню Йорк таймс" цитира, са скептични за възможността двете валути да работят по начина, по който правителствата в Русия и Венецуела биха искали, тъй като лидерите им ще имат известен контрол върху валутите, докато "недържавните" им аналози остават децентрализирани. Транзакциите с биткойн например се записват с технологията "блокчейн", поддържана от множество компютри и разработена за избягване на големи финансови институции - досущ както имейлите позволяват на потребителите да избягват пощенските станции.
Тъкмо заради премахването на посредника централните банкери в някои държави са скептични към идеята за собствени дигитални валути, които ще улеснят гражданите в това да не използват посредници като банки и кредитни карти. Представители на централната банка в Германия, обратно, са заявявали, че подобна стъпка "може да бъде адаптирана" за конкретните нужди и изисквания на финансовата система в страната.
След като Мадуро обяви официално през декември, че "за да се преодолее финансовата блокада, (плановете за нова криптовалута) ще помогнат за придвижване към нова форма на международно финансиране", Каракас създаде орган към правителството, който отговаря за "петро", и назначи екип, който да се занимава с разработването ѝ. Валутата ще използва блокчейн технологията, но стойността ѝ ще идва от обезпечаващите я ресурси, създавайки връзка, подобна на "златния стандарт". На теория това може да се справи и с проблемите на хиперинфлацията при венецуелската национална валута боливар. Някои експерти смятат, че "отворените технологии" и децентрализацията, подобна на тази при биткойн, са решение в бушуващата в страната икономическа криза.
Връзката между валутата и петролните ресурси на правителството и потенциалната спирачка, която това може да представлява за инвеститорите, не е единственият проблем, разказва вестникът. Според него има известна ирония в интереса на венецуелските власти към криптовалутите - такива се използват от жителите на страната от няколко години, и то с нарастващ интерес, но целта е да се избяга от хватката на правителството. За това например помага платформата LocalBitcoins, транзакциите с която са се увеличили десет пъти във Венецуела само за година според компанията за анализ на данни Chainalysis.
Според Ранди Брито, основателя на групата "Биткойн Венецуела" във "Фейсбук", през декември е имало най-малко 10-20 случая на арести заради дейности с биткойн, двукратно по-голям брой, отколкото през последната година. Част от проблема е, че купуването на чужда валута във Венецуела е незаконно. Според напусналия Венецуела през 2004 г. Брито, който сега живее в Испания, всички в групата осъзнават, че правителството наказва гражданите си за същата дейност на национално ниво, която и то се опитва да извърши с международната финансова система. Междувременно организация, която участва в транзакции с криптовалути във Венецуела, пише, че през септември миналата година сделките с криптомонети са възлезли на 40 милиарда боливара (към момента около 4 милиарда долара).
"Копаещите във Венецуела са основно млади предприемачи, в мнозинството си мъже, запознати със света на технологиите, представители на средната класа или заможни", писа Би Би Си във версията си на испански миналата година.
И в Русия президентът Владимир Путин е изтъквал опасностите както от прекомерна регулация на цифровия свят, така и от злоупотребите, които са възможни с дигиталните валути - включително такива, свързани с пране на пари, укриване на данъци или финансиране на терористична дейност. Путин обаче е показвал, че допуска възможността такава технология да се използва, ако е под държавен контрол, пише "Ню Йорк таймс" и припомня за негова среща през юли миналата година със създателя на мрежата за криптовалути Ethereum Виталик Бутерин - канадец от руски произход.
Руската икономика обаче се справя доста по-добре от венецуелската и Москва не би бързала толкова много с подобни планове, колкото Венецуела. Според министерството на комуникацията на Русия "крипторублата" ще е изградена по начин, различен от биткойн, и няма да е нужна техниката на "копаенето", която позволява пускането на биткойни в обръщение. Министър Николай Никифоров уточни през октомври, че има правителствено постановление за разработване на "крипторубла", която по думите му трябва да се пусне бързо, защото ако Русия не направи това до няколко месеца, ще го сторят други държави от Евразийската икономическа общност.
Тази валута би улеснила проследяването на транзакциите - предимство в страна, която има проблем не само със санкциите, а и с укриването на данъци и отлива на капитали. Въпреки това Русия е далеч от пускането на подобна валута, отбеляза "Файненшъл таймс" по-рано през януари и допълни, че политиките на Москва в областта с в контраст с тези на Беларус. Президентът Александър Лукашенко легализира биткойна и "копаенето" на криптовалути в края на декември миналата година.

Няма коментари: