четвъртък, 15 февруари 2018 г.

Емиграцията от Русия се засилва

С всеки ден броя на хората, които се опитват да напуснат Русуя се увеличава. Основно това са образовани хора в работоспособна възраст. Когато социолозите попитат руснаците дали харесват САЩ, отговорът е ясен - „нет“. Проучване на независимия център „Левада“ показва, че според 71 % от руските граждани САЩ играят „негативна роля в света“, пише Bloomberg. Друго впечатление обаче може да бъде оставено от данните на Държавният департамент, според който руските заявки за участие в лотария за зелена карта достигат своя рекорд - 265 086 броя. Само четирима от тях ще получат зелена карта обаче.
Други 3 622 граждани на Руската федерация са получили разрешение да живеят постоянно в САЩ за 2014 г. Сред тях са и 56 души, които са получили визи, след като се обещали да инвестират поне 500 000 долара в бизнес в страната.Населението на Русия в момента е 143 милиона души. Според специалисти бедните руснаци искат да припечелват повече, а богатите - търсят сигурно място за парите си. Това кара хора от всякакви социални класи да напускат родината си. Изключително голямо е изтичането на мозъци към Щатите в секторите на технологията, банкирането и правото. Путин заяви, че чуждестранните организации действат като прахосмукачки, за да примамят руснаците зад граница.Други 75, 300 души са получили визи за ЕС и Швейцария, с 25% повече от 2010 г. Англия, Германия и Испания са предпочитаните локации. Израел също отчита скок с 30% на желаещите да се заселят там.
"Кремълската политика кара образованата класа да избира - или застанете под флага на войната срещу Запада, или напуснете", коментира Александър Морозов, специалист по политическите науки, който наскоро се изнесе в Германия.
Емиграцияа  прави така, че Руся да изпитва все по остър дефицит на квалифицирани кадри, което се отразява във всички сфери на икономиката. Вече дори и в оръжейната промишленост се замразяват проекти, както заради липса на специалисти, така и заради липса на пари.

Няма коментари: