сряда, 14 февруари 2018 г.

Русия на ръба на ядрената война

Светът е на крачка от нова световна война. Още през февруари на 2016 година Русия изрази опасенията си от действията на съседната ни Турция
"Ако Турция ни въвлече във военен конфликт заради Сирия, ще нанесем ядрен удар. Това е неизбежно, защото Анкара ще активира и НАТО, което ще постави на карта съществуването на нацията ни." 
Това заявява тогава Михаил Александров, експерт от Центъра за военно-политически изследвания в Москва.Според него сегашните действия на турската армия по границата със Сирия говорят за подготвена офанзива и нахлуване.
Танкови подразделения и самолети били готови да нахлуят на сирийска територия. Това означава ескалация на конфликта и "гореща" война, категоричен е Александров. Ще бъде голяма грешка, ако Русия не нанесе ядрен удар срещу Турция, защото НАТО и Анкара ще се опитат да я вкарат във война от типа на тази в Крим. Това означава постепенна ескалация, бойни действия в Кавказ, тежки удари по нашите групировки в Сирия. Западът ще помогне на Турция с нови оръжия, ще прехвърли модерна авиация и ще се проточат мъчителни бойни действия, смята експертът. Ако Турция се реши да провокира конфликт с нас, трябва да се действа решително, мащабно и бързо. Ядрените ни удари да унищожат инфраструкруктурата и военните обекти на Турция. Разбира се, не става дума за градовете и мирното население. В никакъв случай. Ще се ударят щабовете на войските, складовете с боеприпаси и военните поделения. Длъжни сме само за няколко часа да унищожим военната инфраструктура на Турция, смята военният експерт. Достатъчни били няколко балистически ракети и "Искандеров-М" с ядрени заряди. След унищожаването на инфраструктурата руските войски трябвало светкавично да завземат зоната до проливите. 
НАТО няма да успее да направи нищо. Европейските страни ще са в шок и няма да реагират въобще. Американците ще бъдат поставени пред избор: или да започнат стратегическа адрена война с нас заради Турция или да запазят себе си и света. Затова ще започнат преговори. Да не говорим, че кюрдите ще се възползват от ситуацията и много бързо ще обяват независимост на своите земи от Турция.
Войната е краен вариант. Дори на място, на терена на Сирия има възможности за добри решения на конфликта между Турция и Русия, смята зам.-шефът на Таврическия информационно-аналитичен център - РИСИ - Сергей Ермаков. Според него в ситуацията са замесени много играчи, които са настроени срещу Турция и Москва трябва да използва това. Турция е в неизгодно положение, защото дори само кюрдите да се разбунтуват и цели райони ще бъдат откъснати и въвлечени във военни действия. Според Ермаков Турция е силна във военно отношение, но недостатъчно, за да плаши Русия. Имаме флот, който може да нанесе съкрушителни удари на голямо разстояние. Дори само в Черно море. Имаме соствено спътниково позициониране, система за управление на войските, които са с уникални възможности. Да не говорим за авиацията и ракетите. Турция, разбира се, е член на НАТО. Ще се задейства петата статия от договора за взаимопомощ. Но се съмнявам, че САЩ и Европа ще тръгнат на такъв мащабен конфликт. Не сме агресор, а държава, която реагира на турската провокация. Страните ще се замислят, защото никой не желае общопланетарна война, смята експертът. 
Според високопоставени източници в Министерството на отбраната на Русия, след свалянето на руския Су-24 над Сирия, стратегическите руски сили са взели "на прицел" Турция. Това обаче не е потвърдено официално. Факт е обаче, че тази седмица в руската авиационна група в Сирия са изпратени четири многоцелеви свръхманеврени изстребители Су-35С. Те са от поколение 4++, което предхожда петото поколение Т-50, чието производство се отлага за неопределено време.
За сега Русия не е предприела действиа насочени срещу Турция. Президентите Путин и Ердоган са в много топли отношения и няма и помен от напрежението от преди година. Двамата диктатори обаче са свързанин от друго, а от огромната опасност да не загубят властта си в собствените си страни. След като минат изборите в Русия през тази година и тези в Турция през следващата, може да се очаква нова ескалация на напрежението между тях.

Няма коментари: