неделя, 11 февруари 2018 г.

Какво би станало, ако България напусне НАТО и ЕС?

В социалните мрежи всекидневно текат призиви за излизане на България от НАТО и ЕС. Явно става обаче, че призоваващите въобще си нямат идея, какво би станало, ако това се случи, както и въобще как трябва да се случи.
Както забелязваме, излизането от ЕС, когато си членувал достатъчно, въобще не е проста процедура. Самото стартиране на такова безумие би провокирало всички, които до сега са се колебали и са отлагали заминаването си към европейските страни, да го стартират на момента. На дес тс това всяка западна фирма, която си е позволил да започне дейности в България, би запознала процедури да ги прекратява. Няма да им е толкова трудно, предвид близостта с Румъния, която ще предлага по добри възможности, като страна от ЕС. 
Започнатото изтегляне и от НАТО допълнително би стимулирало изтеглянето на млади българи и западни фирми. Близостта на обедняващата, озлобяваща и ислямизираща е Турция задължително би провокирала още по голяа вълна от заминаващи хора. Ще са нужно доста допълнителни средства за спешното въоръжаване на армията, тъй като България няма вече да попада под щита на НАТО. Турция ще може да предявява претенции, а Русия ще започне да вкарва запоредн път, по схемата с Донбас, отряди от чеченски и други главорези, които да тероризират и провокират населението, с цел война.
В началото ЕС ще се стреми да възпрепятства доколкото може войната в България, поне докато се изясни каква част от дадените ни средства могат да бъдат върнати.
Естествено което и да е българско правителство, ще се стреми да намалява бъдещите щети. В момент на напускане на НАТО и ЕС обаче, няма как да можем да сключваме особено полезни за страната договори.
Със стартирането на каквито и да е процедури по излизане на България от НАТО и ЕС амбициите на Русия за установяване на някакво влияние ще се засилват. От друга страна съседите ни няма да искат обща граница с турските войски, които ще се опитат да окупират страната. Това предполага такава намеса, че да не бъде допуснато цялостното превземане на държавата. 
Руските амбиции за влияние ще се реализират като "защита", което се очаква от известен брой объркани българи. Всъщност Русия просто ще заеме територии, които и без това Турция няма да поиска в началото. Ще гледа да избягва конфликта, защото Турция е страна, членка на НАТО и колкото и да са против нея останалите страни на пакта, ще се наложи да се включат на нейна страна. По този начин реално България само може да загуби от излизането си от НАТО и ЕС. 
Без съмнение Европа няма да иска военен конфликт на територията на континента.  Нещата ще спрат когато около половината територия на България попадне под владение на Турция, а по голямата останала част бъде под влиянието на Русия. В никоя от двете части няма да бъде добро място за живеене на българите. 
Военните конфликти ще вземат огромни човешки жертви и ще нанесат материални щети най-вече на България.

Няма коментари: