неделя, 11 февруари 2018 г.

Русия продължава отчаяно да купува злато

Парите за изплащане на пенсии в Русия вече са свършили, заяви бившият финансов министър на страната и директор на Центъра за стратегически разработки Алексей Кудрин в интервю за вестник „Аргументи и факти“. Той припомня, че през още през 2016 година държавата за първи път не спази своето задължение да индексира пненсиите, а единствено е дала еднократна помощ в размер на 5000 рубли. Сега се обсъжда ограничаване на плащането на пенсии на работещи пенсионери. „Всичко това е свидетелство за дефицит в Пенсионния фонд“, твърди Кудрин.
По негово мнение, повишаването на пенсионната възраст за руснаците е абсолютно задължителна мярка, при това повишаването трябва да е драстично – 10 години.
„Сега да излезеш в пенсия означава рязко, почти три пъти, понижаване качеството на живот. Това е твърде жестоко“, смята Кудрин.
През октомври Министерството на труда на Русия обяви, че не се обсъжда повишаване на минималния трудов стаж. В началото на месеца обаче чиновници от министерството разкриха, че се готви реформа, при която възрастта за пенсиониране за жените ще се увеличи с 8 години – до 63, а за мъжете с пет – до 65 години.
По данни на Международния валутен фонд (МВФ), Китай е купувал около 11 тона злато ежемесечно през периода януари – април 2017 г. През май количеството не е претърпяло промяна. В сравнение с Пекин Москва показва по-високи показатели на ежемесечните покупки – по 14 тона от януари до юни през тази година, отбелязва финансовото онлайн издание Marketwatch. Златните запаси на Русия и КНР се увеличават по няколко причини. Основно златото се купува, в опит да бъде намалена зависимостта от долара. Конкретно за Русия тази стратегия е единствения начин да се спасои от ефекта ха санкциите, наложени на Москва по инициатива на САЩ и които тя сама предизвика. Освен това попълването на златните резерви може да е обусловено от недостатъчната печалба от вложенията в евро. Китай от своя страна укрепва с помощта на златото юана, който беше включен в кошницата на валутите със специални права на тираж от МВФ, добавя изданието. С най-големи запаси от злато продължават да са САЩ - 8134 тона. Следват Германия (3380 тона), МВФ (2814 тона), Италия (2452 тона) и Франция (2436 тона). Китай и Русия са на шеста и седма позиция. Ако те запазят сегашните темпове на покупки, ще са им потребни около 6 години, за да се изравнят с Рим или Париж. Според публикувания през 2016 г. доклад на организацията Official Monetary and Financial Institutions Forum, в който се съдържа обзор на златните резерви, се подчертава: ”Нараства привлекателността на златото в качеството му на алтернатива на резервните валути, тъй като еврото, японската йена и швейцарският франк са отслабнали спрямо долара през 2015-а. Развиващите се страни също така са заинтересовани от диверсификациията на резервите си и намаляването на зависимостта от американските активи".

Няма коментари: