вторник, 23 януари 2018 г.

Анкара подкрепи отново ИД

Стартираната нова военна операция от Турция, на територията на Сирия, се оказа помощ за, вече доста притиснатите бойци на ИД. Кюрдите са най-ефективно противопоставящите се на ИД бойци. Военнослужещите от Въоръжените сили на Турция и военна техника са се придвижили с още 1,5 км навътре в Сирия и са заели вече 5 км от територията в хода на операцията "Маслинова клонка", която се провежда против кюрдските формирования от "Отрядите за народна самоотбрана" и партията "Демократически съюз" в сирийския район Африн. 
Анкара се оправдава, че  тези организации за клонове на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е призната за терористична организация в голяма част от света. Това съобщи в неделя турската държавна Anadolu Agency, предава ТАСС
ИД не успя да наложи валутата си в Сирия, както се оптваше да прави насилствено в окупираните територии. Членове на терористичната групировка "Ислямска държава" принуждаваха търговците в окупираните от тях райони да използват наложената тях  "динари", вместо сирийски лири. Бойци на групировката са разпространили в контролираните анклави циркуляр, предписващ на всички собственици на малки магазини и индивидуални търговци да поставят цени на стоките си в динари и да ги продават в тази валута. Курсът, който джихадистите са установили, е 1000 сирийски лири за 1 динар.  В последно време доходите на групировката се свиват заради по-сериозната офанзива срещу "Ислямска държава". Основните им доходи идват от няколко източника, един от които е налагане на данъци и глоби, както и конфискация на имущество. Сред останалите източници на доходи за терористите са добив и продажба на нефт, заложници, продажба на исторически ценности, търговия с човешки органи и други.

Няма коментари: