вторник, 27 декември 2016 г.

Евро-то продължава да пада.

Курсът на еврото спрямо долара веднага падна с 1.4% на азиатските пазари до 1.0505 долара – най-ниското му ниво от 16 март 2015 г., след това се възстанови донякъде до 1.06 за долар. Еврото поевтиня с 2% и спрямо японската йена, отслабна и спрямо швейцарския франк и британския паунд. Засега обаче пазарите изглеждат стабилни като цяло, което е знак, че инвеститорите са очаквали този резултат от референдума. Доходността по десетгодишните италиански облигации скочи с 0.07 пр. пункта до 1.986% рано в понеделник, докато доходността по германските облигации спадна с 0.035 пр. пункта до 0.25%, с което спредът между тях се увеличи. Резултатът от италианския референдум даде отражение и върху испанските десетгодишни облигации – тяхната доходност се увеличи с 0.06 пр. пункта до 1.613%. Доларът заздрави вчера позициите си по отношение на японската йена, след като падна до 122.70-122.80 йени. В същото време еврото падна почти с половин процент вчера и стигна до най-ниското си равнище от три седмици насам по отношение на долара, предаде Ройтерс. Валутните дилъри обясняват спада с шоковото намаляване на лихвите от Централната европейска банка в четвъртък. У нас левът поевтиня с почти 2 стотинки за един ден вследствие срива не еврото. Eврото падна до седеммесечно дъно заради очакванията, че ЕЦБ ще увеличи монетарните стимули следващия месец. Повечето големи банки са твърдо на мнение, че единната валута ще падне до паритет срещу долара през следващите месеци, докато Федералният резерв повишава лихвите, а ЕЦБ се движи в обратна посока. Коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги в петък подсилиха очакванията, че ЕЦБ ще разкрие нови монетарни стимули на следващото си заседание на 3 декември, което поставя под натиск еврото. Драги заяви, че ЕЦБ е готова да действа бързо, за да подсили инфлацията в еврозоната. Той подчерта промените в програмата за покупки на активи на ЕЦБ и лихвите като възможни средства за спиране спада на инфлацията, която все повече се отдалечава от целите от 2%.
Евро/долар удари през нощта 1,06, което е най-ниско ниво след средата на април. Данни за спекулативните позиции показаха, че залозите остават срещу еврото, но размерът им остава под пика за тази година, което предполага, че има пространство за ново увеличение на тези залози. Еврото се търгува усилено и в кросовете и удари четиримесечно дъно срещу австралийския долар на 1,4679. Евро/йена спадна и до 130,63, което е седеммесечно дъно.
Доларът от своя страна нарасна този месец срещу еврото и йената след силен доклад за трудовата заетост в САЩ, който увеличи очакванията, че Фед ще повиши лихвите през декември. В събота председателят на подразделението в Сан Франциско заяви, че аргументите са силни за повишение на лихвите следващия месец, докато икономическите данни от САЩ не разочароват. Долар/йена се покачи на 123,22.

Няма коментари: