вторник, 27 декември 2016 г.

Долар

Забележителната сила на щатския долар през тази година вече накара анализаторите да променят прогнозите си и да се огледат за възможността, кога тази тенденция ще се забави. В началото на годината, анализаторите, които заемаха агресивна позиция, предвиждаха че еврото ще спадне до 1,10 долара до края на годината. В резултат на силата на щатския долар същите анализатори преосмислят позициите си в момента, като обсъжданите очаквани варианти са от паритет до достигане дори до 0,95 долара за евро. Поради изумителния възход на щатската валута масово се обсъжда кои са причините за това. Силата на долара се дължи едновременно на няколко пазарни събития - паричната политика на САЩ, довела до постепенното възстановяване на американската икономика, очакването и появата на количествено облекчаване (QE) в Еврозоната, което отслаби еврото, както и стимулите от други страни, като например от Централната банка на Япония, което оказа натиск върху други валути. 
Заедно със силата на САЩ видяхме и спада в цената на петрола, което шокира пазарите. Между нефта и американския долар съществува тясна връзка, поради факта, че суровината се търгува в щатски долари. По традиция, когато доларът се засилва, цената на петрола спада, както и обратното. Американският долар поскъпна до четири годишен връх спрямо кошницата от валути и премина ниво на ключова техническа съпротива, бележейки повратна точка за световната финансова система.  Доларовият индекс, наблюдаван внимателно от инвеститорите, най-накрая пречупи продължилата над 30 години низходяща тренд линия, подкрепен от затягането на фискалната и монетарната политики в САЩ, пише Амброуз Еванс-Притчард в The Telegraph.
Индексът, който отчита движението на щатските пари срещу микс от шест основни валути, достигна 87.3 пункта в понеделник, пробивайки ключовото ниво от 87 пункта. За това допринесе и решението на централната банка на Япония от края на миналата седмица, да увеличи размера на паричните стимули за японската икономика.
В същото време, данните от Чикагската стокова борса показват, че спекулативните залози в полза на долара са достигнали рекордно високи нива. Разликата между дългите и късите позиции върху американската валута вече е на стойност 43.7 млрд. долара.
Дейвид Блум, валутен директор на HSBC, смята, че е в ход "сеизмична промяна", която може да доведе до 20 процентен скок на долара през следващите 12-месеца. По време на последното голямо поскъпване на щатската валута през 1980-1985 г., когато под ръководството на Пол Волкър Фед затегна паричната си политика, доларът скочи с 90%, преди Споразумението Плаза между Франция, ФРГ, Япония, Великобритания и САЩ за съвместни интервенции, да спре възхода му. Според Блум по-силният долар купува време за други държави, които водят валутни войни, за да "крадат инфлация" от конкурентните икономики. Големият въпрос е колко дълго САЩ могат да издържат дефлационния ефект от скъпата валута. По принцип всяко поскъпване на долара с 10% води до забавяне на ръста на потребителските цени с 0.5% на годишна база. 
Ханс Редекер от Morgan Stanley смята, че възходящият тренд на долара е почти неизбежен на този етап, на фона резкия контраст между политиките на Фед в САЩ и Европейската централна банка в еврозоната, която се опитва да подкрепи икономическия растеж с парични стимули. "Смятаме, че се очертават от четири до пет години бичи пазар за долара. Цялата система за валутен обмен търси ново равновесие," отчита Редекер. "Очакваме еврото да достигне нива от 1.12 EUR/USD, като през следващата година то ще поевтинява дори по-бързо от йената, търсейки дъно."  Редекер добавя, че американските пенсионни фондове и мениджъри на активи са инвестирали огромни суми в развиващите се пазари, без да вземат предвид валутните рискове. "Те ще бъдат принудени да започнат хеджиране на експозициите си, което ще катапултира долара още по-високо с ефекта на самоизпълняващото се предсказание." Поскъпването на долара може да се окаже болезнено за азиатските компании, които са задлъжнели силно в щатската валута по време на периода на количествени улеснения в САЩ. По данни на Банката за международни разплащания "кери терйдингът" в Хонг Конг и в Китай е достигнал 1 200 милиарда долара. Корпоративният дълг деноминиран в долари в Азия е скочил от 300 милиарда до 2 500 милиарда от 2005 г. насам. Повече от две трети от международните банкови заеми, чиято обща стойност е над 11 трилиона долара, са деноминирани в щатската валута и следователно са уязвими от нейното поскъпване. Международният валутен фонд отчита, че 650 млрд. долара са се влели в развиващите се пазари в резултат на количествените улеснения на Федералния резерв в САЩ. Пари, които иначе не биха потекли натам. Но в момента развиващите се икономики страдат от кредитно изтощение. Те имат дълбоки структурни проблеми и отчитат падаща норма на възвращаемост на инвестициите. Ако капиталовото цунами се обърне, връщайки милиардите обратно в САЩ, където инвеститорите ще търсят по-висока доходност, с повишаването на лихвите на Фед, поскъпването на долара може да се превърне в безпрецедентен скок.

Няма коментари: