вторник, 27 декември 2016 г.

Силен долар сваля цените на златото

Златото увеличи загубите днес и се приближи до почти шестгодишното дъно от миналата седмица. Металът е под натиск заради силата на долара и коментари на представители на Федералния резерв за възможно повишение на лихвите следващия месец. Спот цената спадна до 1070 долара за тройунция, което е 13-и дневен спад за 16-те работни дни през този месец. Миналата седмица беше достигнато дъно от 1064,95 долара, което е най-ниско ниво след февруари 2010-а. Спекулациите, че Фед ще повиши лихвите за първи път след десетилетие, нараснаха след силния доклад за заетостта в САЩ в началото на месеца. Коментари от представители на Фед увеличиха тези аргументи. По-високите лихви тежат върху златото, тъй като увеличават разходите за поддържане на активи, неносещи лихви, и в същото време дават сила на долара. Очакванията са за натиск върху златото, тъй като инвеститорите излизат от позиции преди предстоящото увеличение на лихвите. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0,18% до 660,75 тона.
В събота председателят на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че аргументите за повишение на лихвите на следващото заседание са силни, докато икономическите данни не разочароват. В петък председателят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли изказа мнение, че скоро трябва да се вдигат лихвите, тъй като Фед е все по-уверен, че ниската инфлация ще нарасне, а заетостта ще остане стабилна.
Доларът днес свали еврото до седеммесечно дъно, което също навреди на златото. Силният долар прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути.
Другите благородни метали последваха златото и също поевтиняха. Среброто удари 13,92 долара, което е най-ниска стойност след август 2009-а. Платината е близо до седемгодишното дъно от миналата седмица на 840 долара. Днес златото за кратко достигна най-ниската си стойност от три седмици и половина в бурен ден, в който цената на метала търпи сериозна волатилност. 
Благородният метал се повлия негативно от повишение в нивото на лихвите по облигациите, както и новините за плановете на Доналд Тръмп да инвестира огромни средства в щатската инфраструктура по време на предстоящия му мандат – ход който може да засили инфлацията в страната. По-рано днес златото падна до спот цена от 1250.70 долара за тройунция, преди да се повиши до 1265.40 долара. Към настоящия час (16:27) металът се намира на 1254.75 долара, или с 0.35% под затварящото си ниво от вчера.
Фючърсите за декемврийската доставка бележат спад от 1.07% до 1252.80 долара за тройунция. „Виждаме пълна преоценка на редица класове активи след победата на Тръмп по-рано тази седмица. Комбинацията от растящи купони и силен долар вреди на доверието към златото,“ коментира ръководителя на отдела за суровинна стратегия към Saxo Bank Оле Хансен, цитиран от Reuters.
В допълнение, инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще повишава лихвения си процент в по-бързо темпо.
Цената на златото е много чувствителна към повишаване на лихвите, тъй като това повишава алтернативните разходи за притежаване на авоари в непродуктивни активи, а също така повишава и стойността на долара и по този начин прави метала по-скъп за притежателите на други валути.
“Приближаваме се до това да тестваме ключовото ниво на подкрепа при 1252 долара и евентуален пробив може първоначално да смъкне цената до ниските нива, наблюдавани в средата на октомври,“ добави Хансен.
Все пак силното физическо търсене в Азия, особено в Индия и Китай, би трябвало да даде нужната подкрепа на метала, за да ограничи евентуалния спад, смятат анализатори.

Няма коментари: