петък, 1 януари 2016 г.

Посоки на инвестиране през 2016-та година

Ако притежавате средства които искате да накарате за печелят за вас, то се очертава 2016-та година да е полозотворна. По-долу са даденинякои съвети, които могат да ви помогнат да се ореантирате в материята. В случай че не разбирате от инвестиции на капиталовите пазари, може да се спрете на вложение във взаимен фонд, където средствата ви ще са управлявани от професионалисти. Ако пък изберете инвестиции на чужд пазар, добре е да знаете, че част от анализаторите препоръчват вложения в Бразилия, където през 2015 г. цените на книжата отчетоха значителни понижение.

Акции/взаимни фондове


Индексите SOFIX и BGBX40 на Българска фондова борса са се понижили с 13-14% от началото на 2015 г. Въпреки понижението, факт е, че общо 10 от 40-те най-ликвидни компании на родната борса са поскъпнали с повече от 17% за настоящата година. Оживлението през последните месеци също е факт, след като първо една от най-големите технологични компании Сирма Груп Холдинг, а от днес и Атоменергоремонт АД-Козлодуй, ще се листва на борсата ни. Да, проспектът на трета от чаканите компании - Смарт Органик, не бе одобрен от Комисията за финансов надзор, но оттам обявиха, че не са се отказали от листване и по всяка вероятност ще изберат чуждестранен пазар. 

Земеделска земя

Не е случайно повишеното търсене на земеделска земя в България, в последните години. Цената се покачва постоянно, едно а едно влизане на страната в Шенген, би вдигнало цената на земята много над сегашна и стойност. Ако имате земи в никакъв случай не ги продавайте. В следващите години ще са много много по-скъпи. 

Щатски долар 

Щатският долар е добавил над 14% от началото на 2015 г. Според голяма част от анализаторите през 2016 г. доларът ще достигне паритет спрямо еврото, което би означавало ръст от нови над 15 на сто за догодина. Припомняме, че в средата на 2015 г. бившият финансов министър Симеон Дянков препоръча на българите да държат парите си в долари и се оказа прав. Въпреки ниските лихви по депозитите, влоговете в щатски долари са най-печелившите за 2015 г. 

Недвижими имоти 

В никакъв слъучай не правете инвестиция в недвижим имот в България. Ако притежавата достатъчно средства, закупете такъв в рамките на Е.С. Цените на недвижимостие в Гърция са паднали доста, а възврящамостта под формата на наеми е доста добра, като позволява дори изтегленето на заем и изплащането му ако средствата на достигат. Имот в Германия би бил попадение което в годините ще ви се струва все по добро.

Петрол 

Цената на американския лек суров петрол се е понижила с 39% от началото на годината, а сортът Брент дори и повече – над 45 на сто. На финансовите пазари петролът се търгува основно чрез деривати – фючърсни контракти и договори за разлика (CFD). Ако това нищо не ви говори, не се притеснявайте, повечето от посредниците у нас организират семинари, на които ще ви покажат тънкостите в инвестирането. Задължително е да проверите дали посредникът, към който сте се насочили, има лиценз от Комисията за финансов надзор.

* Материалът има само информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.

Няма коментари: