вторник, 29 декември 2015 г.

Генерираните приходи от проституция и наркотици надхвърлят 180 милиона лева

Националния статистически институт на България, според последната си нова методология на оценка, стигна до извода че всяка година в страната ни се генерират над 180 милиона лева от нелегални дейности като проституция, продажба на наркотици и други. Първата  такава официална оценка за черния пазар в България е направена през 2014 година и определено звучи твърде ниска. По доклад на Центъра за изследване на демокрацията излиза че само пазарът на марихуана в България надминава 110 млн. лв оборот. От НСИ изчисляват, че тези 180 млн. лв. приходи от проституция и наркотици генерират не повече от 0.26% от БВП на България. И после обясняват защо оценката е толкова ниска: „В БВП се включват основно надбавките от тези дейности. Те са свързани с охрана, транспорта и др.“ По точно, в оценката за потреблението на наркотици влизат…разходите за охрана и спедиция, но не и самото потребление. Според европейките директиви обаче, Националния статистически институт в България би следвало да изчислява приходите от наркотици и проституция на база на приблизителни данни, с които разполага: например дял на населението, което употребява незаконни психотропни вещества, статистика за престъпленията, свързани с проституция и наркотици и така нататък.
Вероятно оборотът на черния пазар е неколкократно по-голям. В страни, където употребата на наркотици и секс услуги е декриминализирана – като Холандия – обротите от тези активности достигат 7% от БВП. Регулирайки този пазар, държавата има възможност да получи и част от приходите под формата на акцизи. И същевременно да гарантира някаква качество на продукта, което пряко касае здравето на гражданите и. В България, от продажбата на цигари в държавната хазна влизат почти 2 млрд. лв. годишно. (около 50% от цената на кутия цигари представлява данъци, които влизат директно в държавния бюджет). Българската държава може  да събира постъпления, като облага, употребата и продажбата на наркотици, както и услугите с сферата на сексуалните такива. ако трябва да бъдем честни цигарите и алкохола също имат пристрастяващ ефект, макар да не са толкова разрушителни за нервната и други подсистеми на човешкия организъм, както са повечето забранени наркотични вещества (неслучайно забранени за сега).

Естествено е добре да погледнем и другата страна. Едва ли една държава би си позволила да легализира наркотици като кокаин, хероин и последните синтетични такива, с цел попълване на държавния бюджет, предвид разрушителното им за всеки организъм действие. Известно е че дори употребата на чиста марихуана намалява когнитивните способности и действа раз рушително върху паметния дял в човешкия мозък. С проституцията би могло да се постигне компромис. Легализирането и реално би осигурило по-добри условия на работа на практикуващите тази професия. Освен това до голяма степен би се свил насилственият елемент, наличен в определени случай към момента. Би могло да се постигне дори увеличаване на постъпленията, тъй като туризма ще има още един лост в конкурентната борба с колегите си от съседните страни, която в момента губи по всички фронтове. 

3 коментара:

Анонимен каза...

Лакомията на държавата е пословична!Да отидат те да се еб...на околовръсното и да плащат данъци,а?

Анонимен каза...

Аман от цензура!

Анонимен каза...

икономическият ефект може да е добър, ако се въведе лицензионно-акцизен режим върху тези дейности. Така ще се избегне и престъпният елемент, както е в Холандия, например.