неделя, 16 ноември 2014 г.

Ефективни мерки за бързо изправяне на Българската икономика

Няма съмнение че всички проблеми за Българската икономика а от там и за всичко останало идват от неспособността или нежеланието на бизнеса да работи по печелившите западни модели. Производителноста на труда била малка, твърдят родните ни бизнесмени, а не правят нищо за да а повишат. Единстените мерки предприети за това са съкращаване на работещите и натоварване до краен предел на останалите. Явно думичките "иновации", " инвестиция в технологии" и др. са непознати за българския предприемач все още. опитите на държавата за директно наливане на пари в бизнеса колкото и да са слаби, не дават никакъв ефект. Всички малко по-качествени кадри се ориентират към емиграция, като това се прави вече дори и от сирийските бежанци ! Остава тайна от къде бизнесмените н имат пари за толкова презадоволен живот, такива скъпи и лъскави коли, и т.н. след като нямат пари да направят бизнеса си малко от малко конкурентен.  На този етап, явно е нужен нов и по радикален подход, тъй като вече  нещата почти са опрели до точката на необратимост. Ясно е че ако ще се вземат мерки, то това трябва да направи държавата. Няма как това да е нещо непопулярно, след като е правено и от други и то западни стърани. Нормално е всеки да иска да повиши ефективноста на бизнеса си и дори е неправилно да не го прави. Какво може да направи държавата ? Вместо да бъде като постоянен донор на бизнеса, е време да започне и да изисква от него. Данъчната среда в България най-благоприятната в Европа, казват западните инвеститори. Това не трябва да се променя. Бизнеса твърди че няма пари и за иновации, има начин да се помогне малко и за това. 

Рязко, двойно, но условно повишаване на доходите на всички държавни служители.

Да точно така, рязко двойно и условно. Разко защото трябва да се действа бързо, поне двойно защото само тогава ще има ефект, условно защото разликата трябва да се изплаща само при покупки на български стоки от български производители. само и само тогава. Как би се случило ? Просто всички български стоки могат да се маркират по различен начин, така че да се вижда че парите изхарчени за тях. Има поне няколко начина да се докаже къде са харчени определени пари. Така бизнеса ни получава свеж финансов оборот, като от своя страна се задължава да повиши по същия начин и доходите на своите работещи. Парите минават през банкови сметки, облагат се с данъци и осигуровки и така се получава доста полезен за икономиката ни оборот. Няма начин да не се отрази веднага и пазарите да живнат доста. Противниците ба подобна мярка ще са много, и яростни защото това ще доведе до много по голяма отчетност и на останалия оборот, който естествено искат да скрият. Може да има възражения и от чуждия бизнес, което обаче не бива да бъде уважено. Всички чужди бизнесмени и форми ползват помощта на своите страни и не се отнасят толерантно към българските си колеги, както и към българският народ. Като пример за това можем да дадем например пазара на горива в България. Лукойл-Нефтохим Бургас работи на Българска територия, а горивата ни са най скъпите в Европа при най ниски акцизи. Да така е, българина плаща най-скъпия бензин, дизел и газ, който отгоре на това произвежда сам в страната си. Това се дължи на факта че руснаците, колкото и да ни се пишат "братушки", явно ни имат за овце за стригане до смърт. Оправданието с акцизите отдавна не важи, след като е че на всички е ясно че те са най ниските в Европа и едни от най ниските в света. Руснаците продават горива, които са продукт на същата рафинерия в Бургас, и на САЩ на цени три пъти по-ниски !!! 

Рязко повишаване на събираемоста на данъци и осигуровки.

Едва след въвеждането на предходната мярка може да се пристъпи кум повишаването на активността при събиране на данъци и осигуровки, което се иска да стане сега. Просто сега няма да бъде човешко да се започне едно още по усилено дране на кожите на българите, без това да доведе до ред от неблагоприятни събития. Скоро няма да остане работещ българин в страната, а всички останали ще се започнат да се противят на постоянното свиване на коланите, на фона на преяждащи бизнесмени и политици. От друга трана при повишен оборот, половината от които трябва да се докаже, няма как да останат скрити дълго време и останалите приходи кото осигуряват благоденствието на шепа хора за сметна на държава и народ. 
На фона на предстоящото изселване на всички които правят продукт в България тези мерки са не само приемливи, но и почти задължителни. Нежеланието да се приложат може да говори само за умишлени действия, свързани с целенасочено съсипване на станата и народа и.

Няма коментари: