неделя, 2 ноември 2014 г.

Ефекти от фалирането на КТБ

Според председателят на КНСБ- Пламен Димитров, очакването за апокалипсис ако Корпоративна Търговска Банка  бъде фалирана, е масово. Много общини, предприятия, училища, които не могат да закърпят годината, ще преживеят апокалипсис.
Над 100 000 български служители и работници ще пострадат директно, като част от тях ще загубят и работните си места. Едва ли 100-200 000 българи ще останат по домовете си, ако загубят парите и препитанието си. Ще има бунтове и много организации, като КНСБ, няма да чакат и ще подкрепят недоволните. Доста голяма част от компетентните люде твърдят че ако не цялата, то част от банката, , може да бъде спасена от акционерите, за да не изпаднат работещите българи, общините, администрациите и др. в неразрешима криза. Това обаче не трябва да стане с пари на данъкоплатците, които нямат никаква вина за кризата в КТБ, за да я спасяват. Преди месеци доказани специалисти като проф. Валери Димитров, Емил Хърсев и др. написаха конкретни мерки, с които може да бъде спасена КТБ. Искров обаче, така й не се възползва от техните услуги. Това предизвика доста остра реакция срещу Искров. Ако Борисов и Миков изпълнят намеренията си, те могат да оздравят КТБ с редица механизми.
Преди дни Оманския фонд изяви желание да започне процедури по оздравяване на банката. Така или иначе след много грозен скандал в парламента, не им беше дадена тази възможност. Сега, след като вече е взето решение за фалирането на банката, е време да се опитаме да предвидим евентуалните последствия за всички нас. ако фалирането стане чисто и на никого от вложителите на банката с над 100 000 Евро депозити, не бъде дадена възможност, да вземе по някакъв начин парите си се предполага че всички ще са в едно и също положение. бившият шеф на банката твърди че обявените за липсващи 4,2 милиарда са всъщност само предполагаеми за в бъдеща липси т.е. сега са налични. При фалирането сега обаче никой не казва ще се разпределят ли те между инвеститорите в банката или не. По принцип всяка банка отдава поне 70% от средствата си за заеми, което значи че парите реално са са кредитираните лица. След като фонда за обеспечаване на депозити до 100 000 Евро изпълни функцията си, то той ще освободи голям ресурс на принадлежащия на банката, тъй като тя реално няма да ги връща. Това ще изпразни касата на фонда и попълването му отново няма как да стане, освен с допълнително облагане на заемите на лицата,
 които са взели заеми от другите банки. Ето че се появи първия и незаобиколим ефект, по-високите лихви по кредитите. След фалирането на банката, отдадените от нея заеми ще станат предсрочно изискуеми, което може да означава само принудително събиране на заеми или усвояване на обезпеченията по тях. Предвид как работи българския бизнес, загубата на средства от такава ситуация неминуемо ще доведе до намаляване ли дори временно спиране на плащането на възнаграждения и масови съкращения. Предвид че държавата ще педпреме мерки да изплати, колкото може, от парите на вложителите с наличните активи и продажба на имуществото на банката, може не всички фирми о общини да пострадат максимално, но във всички случай ситуацията ще е пагубна за около 100 000 работещи българи, а от там и за техните семейства. Има ли варианти това да не се случи ще се разбере съвсем скоро, но всичко сочи че за сега няма такива. 
Ако са верни думите на бившия директор на КТБ че липсват такива загуби каквото се изнасят по медиите, то би било възможно щетите върху населението да не са толкова големи. Ако думите му че се извършва престъпление като се усвояват в момента, активите на банката от трети лица, както и тези че е фалирана умишлено, по политически причини то не можем да очакваме да не се случи най лошия сценарий. Може би все пак емиграцията е единственото спасение.......

1 коментар:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.