събота, 4 август 2018 г.

Руски интернет тролове

В стремежа си да се запази руската олигархия използва всякакви методи на влияние. Западните икономически санкции съсипват и без това невзрачната руска икономика. Митът за световна империяя, обединяващ една част от руснааците рухва с всеки ден. Няма вече как Русия да продължава да иска да бъде военен гигант, докато продължава да бъде икономическо джудже. Реално, икономиката на Русия се крепи само на износа на газ и петрол. Кампанията в Сирия, която е с цел възпрепястване на пътищата на горива за Европа, реално вкара Русия в иззключително изтощителна война, чиито резултат не носи никааква полза. Очертаващите се нови тръбоороводи за газ от Азербейджан вещаят нов спад в цените на синьото гориво, което допълнително ще затормози и без това сакатата руска икономика. Трайния спад в цените на тези суровини изважда от равновесие слабата структура на икономиката на Русия. В стремежа си да противодейства на запада и да поддържа митовете за Русия, руската олигархия, която я управлява, използва по-скоро деструктивни методи. Един от тях са организираните кампании за произвеждане и разпространение на фалшиви новини в Интернет.
Заплата от 80 до 120 000 рубли (1400 – 2100 долара) са вземали в т.нар. фабрика за руски тролове (Internet Research Agency), работила най-усилено по време на американските президентски избори. Разходите на година за заплати на троловете със "специализация САЩ" са стигнали до 1 млн. долара годишно. Работело се и в сравнително нормални часове - пет дни в седмицата, като е имало и нощни дежурства. Това твърди руското издание РБК, позовавайки се на собствено разследване. Фабриката за тролове се намира на ул. "Савушкина" номер 55 в Санкт Петербург, казва РБК. И описва подробно елементи от работата там, твърдейки, че разполага със скрийншоти на постове от административните панели, чрез които са работели троловете.
През лятото на 2016 година, т.е. в пика на битката между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, "американският отдел" на троловете е наброявал между 100 и 130 души. В самата фабрика са работели общо 250 души. Сега американският отдел е съставен от около 50-тина души. Ръководител е 27-годишният Джейхун Асланов, който обаче официално отрича да има нещо общо. Информацията на РБК показва и друго – с поне 118 профила във Facebook и Twitter (които вече са блокирани), петербургската фабрика за тролове е успяла да привлече около 6 млн. последователи в двете социални мрежи, а в пика на кампанията за президент на САЩ публикуваните постове са достигали до 30 млн. души за седмица. На седмица в социалните мрежи се публикуват поне 1000 поста от трол, в това число текстови, снимкови и видео постове. За две години "тролската фарбика" е похарчила 200 000 долара за реклама на определени тези и постове. С постовете руснаците са успели да предизвикат поне 40 реални шествия и митинги – с определени искания. 10-тина събития са правени от името на популярното в САЩ движение "Животът на чернокожите има значение". Тема номер едно на троловете е бил расизмът, а другите популярни теми са били свободата да се носи оръжие, нелегалната миграция и дори отделянето на Тексас от САЩ. Много популярен пост е бил този с изображение на анимационния герой Йосемити Сам и следният текст към него: "Забраниха ми да се показвам по телевизията, защото съм много жесток. Харесайте и споделете този пост, ако сте ме гледали като дете и имате пистолет, с който не сте убили никого!".
Припомняме, че Facebook официално изпрати данни за политическата реклама и постовете от профили, поддържани от Русия, до сенатската комисия в САЩ, която се занимава с евентуалната руска намеса в американските президентски избори.
Очаква се засилване на опитите за разпространение на фалшиви новини от Русия. Западните санкции, както и неспособноста на руския бизнес дават своите негативни резултати. Кампанията на Путин в Крим и Донбас гълта все повече средства. а крайния резултат е все по-съмнителен. За да задържа влиянието си в Чечения, Русия се нуждае от още средства, които обаче намаляват с всеки ден. Сирийската заигравка на Русия също не вещае нищо добро. 

Няма коментари: