вторник, 24 юли 2018 г.

Китай увеличава вноса на американски петрол

Китай ще внася рекордни обеми от американски петрол и соя, съобщи Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че официален Пекин даде сигнал на държавните компании да купуват повече американски стоки и суровини, за да облекчат напрежението между двете най-големи икономики. Китай обеща да увеличи вноса от своя най-голям търговски партньор, за да предотврати търговска война, която може да навреди на световната икономика. Така двете страни се оттеглиха от пълна търговска война. САЩ вдигна забраната за американските фирми, които доставят оборудване за китайския телеком ZTE Corp, а Пекин свали митото върху вноса на автомобили. Китай е най-големият вносител в света на нефт и соя. Най-големият преработвател на нефт в Китай, китайският Sinopec ще повиши вноса на суров петрол от САЩ до най-високото ниво през юни. Износът на суров петрол в САЩ се увеличи бързо, тъй като продукцията от шистови залежи достигна рекордни стойности и намали цената на американския петрол. Износът натоварва американския тръбопровод и пристанищната инфраструктура и може да достигне предела си. Търговската подразделение на Sinopec - Unipec е купила 16 млн. барела или около 533 000 барела дневно от суровия американски петрол с доставка през юни. Това е най-големият обем, който някога е бил купуван за един месец от компанията. Сделката е на стойност около 1,1 млрд. долара. 
Заради увеличаването на износа за Китай САЩ има шанса да се нареди на първо мсто в света по износ на петрол. Класацията на страните износители е пкаксто следва:

10. Ангола е изнасяла по 1,7 млн. барела дневно през 2016 г., по данни на ОПЕК. Петролният бизнес допринася за 45% от брутния вътрешен продукт на страната и 95% от износа й. От присъединяването си към ОПЕК през 2007 г., тя е шестият най-голям износител в картела.
9. Нигерия
Страната с най-голямо население в ОПЕК, е най-големият производител и износител в Африка. Тя също е изнасяла по 1,7 млн. барела дневно през 2016 г.
8. Венецуела
Изпадналата в неплатежоспособност държава е изнасяла по 1,9 млн. барела дневно през 2016 г. Тя разчита изцяло на приходите от петрола, за да задоволява дори елементарни нужди като внос на храни и медицински изделия.
7. Иран
Иран е изнасяла почти 2 млн. барела дневно през м.г. Наскоро обаче американският президент Тръмп заплаши, че може да спре ядреното споразумение с Техеран, което може да означава нови санкции и вероятно забрана за износ на петрол.
6. Кувейт
Кувейт е експортирала почти 2,1 млн. барела дневно през 2016 г. Петролният и газов сектор на страната членка на ОПЕК допринася за 60% от нейния БВП и 95% от приходите от износ.
5. Обединени Арабски емирства
Емирствата са изнасяли почти 2,5 млн. барела черно злато на ден. Около 40% от БВП на страната идва от износа на петрол и газ. Страната, която обединява 7 емирства, се присъединява към ОПЕК през 1967 г.
4. Канада
Канада изнася почти 3,2 млн. барела дневно през м.г. Страната не е член на ОПЕК, има третите най-големи петролни резерви в света.
3. Ирак
Ирак е вторият най-голям производител и износител в ОПЕК. Тя е изнасяла по 3,8 млн. барела дневно през 2016 г.
2. Русия
Русия е най-големият износител на петрол извън ОПЕК и най-големият производител в света. Износът й през 2016 г. е 5,1 млн. барела дневно.
1. Саудитска Арабия
Саудитска Арабия е водещият износител и втори най-голям произовдител на петрол в света. Лидерът на ОПЕК е изнасяла 7,5 млн. барела дневно през 2016 г.

Няма коментари: