понеделник, 25 септември 2017 г.

Препоръчителната емиграция. Визитe падат, "робовладелците" плачат.


Канада облекчи частично визовия режим за българи от 1 май, а от 1 декември 2017 г. визите ще отпаднат окончателно. На 1 декември правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички румънски и български граждани. От началото на месец май само с попълване на електронно разрешително за пътуване (еТА) до Канада ще могат да пътуват гражданите, които в последните 10 години са имали канадска виза, и онези, които в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ. Предстои и премахването на визите за САЩ, което ще предизвика още по голяма емигрантска вълна.
Дори в момента има много желаещи, работещи българи, които искат да сменят средата която българските работодатели осигуряват. Прави впечатление че българските работници не стачкуват ефективно толкова, колкото директно емигрират, като крайния ефект от действията им е равносилен на БЕЗСРОЧНА ЕФЕКТИВНА СТАЧКА. В момента работодателите в България не могат да намерят качествени кадри, а дори и да открият, съвсем нелогично не им плащат както трябва. Още по лошо е и положението в МВР и други министерства. Изтичането на кадри от там е такова, че започва да се усеща надигане на престъпноста, както и възобновяване на престъпни практики, които бяхме смятали за изчезнали (като отвличанията за откуп). На практика заради неадкватната политика по доходите в момента България губи най качествените си хора. Останалите в нея с налага да се сблъскват с неадекватното отношение на работодателите и дейноста на все по-неуловимите престъпници. 
За сега облекчението за българи и румънци ще важи единствено за пътуващите със самолет и преминаващите транзитно през канадски летища. Ако не отговарят на тези изисквания, гражданите ще продължат да имат нужда от виза за посещение
Всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб, уточняват от посолството. От там допълват, че подаването на молбата е прост, евтин (струва 7 канадски долара) онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи, eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата. След 1 декември , българските и румънските граждани,  вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада, информират от посолството. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г. Облекченият визов режим идва като резултат от подписването на икономическото споразумение СЕТА между ЕС и Канада.
"Канада цени особено много партньорството си с България", посочва посланикът на страната у нас г-н Кевин Хамилтън. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки." Посолството предлага и допълнителни указания за пътуващите след 1 май 2017 г.: Канада е доказала положителното си отношение към всички емигрнти, които успява да привлече.  Не е тайна, че Канада е една от страните, която разчита да повишава прираста и икономиката си, като привлича перспективни кадри от други държави.  Българите, които са емигрирали там, често получават по добри условия отколкото в някои европейски страни.
Предстои премахването на визите за българи и румънци, и в САЩ, което ще позволи да с пътува много по-лесно. Това също би позволило на много българи да емигрират още по-лесно в САЩ, което ще им осигури мечтания стандарт на живот. Българските работодатели не са адекватни на отворения пазар на труда и не могат да се конкурират със западните си колеги в нито едно отношение.

Няма коментари: