четвъртък, 30 март 2017 г.

Изненадващи протести в Русия

Руският народ изненада управлението си. Икономичските санкции, които западът наложи на Русия, заради предстъпната и дейност в Крим, нажежиха ситуацията до такъв предел, че народа преодоля дори страхът от властите. Страх, чрез който олигархията в Русия държи във фактическо робство цялото население на едерацията .
Няколко хиляди души са се събрали на Пушкинския площад в центъра на Москва на опозиционен антиправителствен митинг, провел се на 26 март, който не бе разрешен от руските власти, предаде Асошиейтед прес. Това бе най-голямата акция на опозицията във вълната от протести, организирани в редица големи градове на Русия, отправяща предизвикателство към властите. Главна тема на протестите бе корупцията в страната. Организатор на протестния митинг в Москва бе известният опозиционер и блогър Алексей Навални, шеф на Фонда за борба срещу корупцията, който оглавява опозицията срещу президента Владимир Путин. Той бе и един от арестуваните днес. Според правоохранителните органи, броят на задържаните само в Москва е надхвърлил 1000 души.
Последните сривове в руската икономика, както и в националната валута са изяли и последните спестявания на руснаците. Доведен до просешка тояга от властническит мраци на Владимир Путин, руския народ направи протести във всички големи градове, като в Москтва има и жвртви от сблъсаците с полицията.
Неназован източник, цитиран от ТАСС, предположи, че на повечето от тях ще бъдат съставени актове за "административни нарушения на установения ред при организирането или провеждането на събрания, митинги, демонстрации или шествия". Част от тях ще бъде пусната след разпит.
Прокуратурата още преди днешните акции предупреди организаторите на несъгласуваната с властите акция, че е недопустимо да се нарушава законът. Беше им предложено да я проведат на други места извън центъра на града, но те не приеха. Според АП днешните протести в редица градове са най-голямата координирана акция - израз на недоволството от властите, след големите демонстрации през 2011-2012 г., последвали парламентарните избори, белязани от много измами и нарушения. Московските власти оценяват участниците в митинга и шествието по улица "Тверская" на около 7-8 хиляди души, но е възможно броят им да е бил и по-голям. Целият Пушкински площад, през който минава булевардът, както и околните тротоари, бяха запълнени с хора.
Имаше епизодични схватки полицията, но до масово насилие не се стигна. Полицията се намесваше най-вече когато участниците в шествието слизаха от тротоарите и препречваха движението по платното на оживения централен булевард, отбелязва ДПА. След първите арести днес, сред които бе и той, Навални пусна в Туитър съобщение за своите поддръжници да продължат шествието: "При мен всичко е наред, няма нужда да се биете за мен".
Фоторепортер е получил травма, отразявайки опозиционната акция на Пушкинския площад, предаде ТАСС. Предполага се, че той е бил улучен в главата с камък, хвърлен неизвестно от кого. Била му е оказана първа помощ, а полицията с помощта на видеокамери се опитва да установи и да задържи виновника. Сътрудник на полицията също е получил черепно-мозъчна травма. Несанкционирана протестна акция се състоя и в Санкт Петербург. Тя започна от известното Марсово поле, след което прерасна в шествие по Невския проспект към Дворцовия площад. Според местната полицията в шествието са участвали около 7000 души. По анонимки източници арестуваните там да били повече от 800 души, а самият протест е потушен с насилие.

Опозиционни неразрешени митинги на 26-ти е имало и в най-големите градове в Урал - Екатеринбург и Челябинск. Според полицията там са били задържани за "административни нарушения" около 85 души, на които са били съставени актове, след което са били освободени.
Протестни акции са се състояли още в Саратов, Новосибирск, Красноярск и Владивосток, съобщи ДПА
Съединените щати и Европейският съюз призовават руските власти да освободят задържаните в Русия демонстранти след най-големите от 5 години граждански протести срещу властта в цялата страна. Повече от 1500 души, сред които и опозиционният лидер Алексей Навални, са задържани само в Москва в неделя. Арести има и в други градове. Кремъл коментира демонстрациите като провокация и изрази незачитане на исканията на ЕС и САЩ, за гарантиране на здравето и живота на арестуваните протестанти.

2 коментара:

Unknown каза...

Малко им е на руските гадняри. Дерат по десет кожи от бедния български народ, с техните горива, дето няма къде другад да си ги продават. Рволюция им трябва там и после да се молят на нас, ние да им въртим парите, че да се научат най-накрая.

Unknown каза...

Те и протестиращите са си е..ли майката. веят се там едни червени знамена, едни червени звезди... руснака не знае друго освен тъпотии. Икономиката им се крепи само на поголовното сондиране, вадене и продаване на нефт. За нищо не стват, икономически крадци...