понеделник, 10 април 2017 г.

САЩ напердаши Асад, Русия се крие страхливо

След като стана ясно, че подкрепяния от Русия сирийски диктатор, Башар Асад е организирал газовата атака над деца, САЩ предприе наказателна акция. Русия не се е ангажирала с въдворяването на ред при употребата на химическо оръжие. Използвания газ е руско производство, продаден на Башар Асад преди повече от година. Американски удари в Сирия в отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун. Бойни кораби на Съединените щати в Средиземно море са изстреляли тази нощ 59 ракети „Томахок“ по правителствени цели в Сирия. Американският президент заяви, че операцията е „жизненоважна“ за националните интереси на Съединените щати. Поразени са всичките 48 цели, като за някои е било нужно изплзването на две ракети. Операцията е извършена в района на сирийския град Хомс. Мишената е била военновъздушна база, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака срещу сирийското селище Хан Шейхун. Тогава загинаха 86 души, 27 от които деца. Вашингтон обвини за атаката режима в Дамаск. Американският президент Доналд Тръмп призова всички „цивилизовани страни“ да се присъединят към Съединените щати и да се сложи край на кръвопролитията в Сирия. Донлад Тръмп: „Във вторник Сирия извърши ужасяваща химическа атака срещу невинни цивилни. Като използва нервопаралитичен агент, Асад отне живота на мъже, жени и деца. Никое дете не трябва да страда от подобен ужас. Тази вечер аз наредих въздушна военна атака в Сирия, там – откъдето е започнала химическата атака. Жизненоважно за националната сигурност на Съединените щати е да се предотврати разпространението и използването на смъртоносни химически оръжие“.
По-рано Доналд Тръмп заяви, че химическата атака срещу сирийското селище Хан Шейхун е променила отношението му към президента Башар Асад.  Досега американските военни атакуваха само цели на Ислямска държава в Сирия, за първи път мишени са обекти на режима на Асад. От Пентагона съобщиха, че Русия е била уведомена за операцията. Американският държавен секретар заяви, че вече са предприети стъпки за отстраняването на Башар Асад. Сирийската телевизия определи американската операция като „агресия“.
Русия изрази несъгласие с реакцията на американците. Според Владимир Путин, доти и да се убиват стотици деца, щом е за целите на  Бащар Асад, Путин и Русия, това са допустими действия. 
Руският президент е споделил че се опасява, да не се наложи да воюва със САЩ. "Това би било пълна катастрофа за Русия, и ако не се предадем до две седмици от началото на конфликта, Русия ще бъде унищожена". 

Няма коментари: