четвъртък, 29 декември 2016 г.

Българско оръжие в Алепо

Пословичната наглост на руските политици достигна нови измерения. Съвсем наскоро, след като руската армия изби десетки хиляди мирни жители на сирийския град Алепо и причини тоталното заличаване на града от картата на света, си позволи да обвини България в износ на оръжие за тази размирна зона. Предвид че над 90% от оръжието което ползват всички участници в конфликта там е руско, подобно твърдение освен с огромна наглост, се отличава и с пословична глупост.  Особено отвращение предизвиква и световно известния факт че реално точно Русия е факторът посял и отгледал този толкова смъртоносен конфликт там. 
В безплодния си стремеж да подкопае европейската икономика, която е единствената икономика плащаща за нещо на Русия, все още, олигархичните структури там започват да раждана невероятно глупави, недоказани твърдения. 
"Българската страна спазва стриктно стандартите – не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г." - това заяви в интервю за Би Ти Ви министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. Той коментира изказване на руски сапьори пред местна телевизия, че са намерили "огромни количества" български, немски и американски оръжия в района на източен Алепу. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък коментира пред ТАСС преди ден, че въпросните оръжия са с изтекъл лиценз. 
"Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите", каза в отговор Митов и напомни, че към Министерството на икономиката действа комисия за експортен контрол на износа на специална продукция. 
Темата за лицензите министърът коментира с думите, че след разпада на СССР лицензите спират да бъдат обслужвани и различни държави започват да произвеждат променени оръжия – с конструктивни изменения, с изменения в материалите, така че по същество това е различен продукт. Помолен да коментира думите на президента Росен Плевнелиев, че Русия води съзнателна политика за подкопаване на ЕС отвътре, Митов отговори, че президентът казва неща, които са известни на всички. "Не става думи за врагове. Стават обаче големи геополитически размествания и дестабилизацията на ЕС е факт именно заради тях. Русия не ни е враг, но трябва да се види реалността такава, каквато е. Не става въпроси за врагове, а за интереси", подчерта министърът. "Води се целенасочена кампания за възстановяване на някакъв тип руско влияние държави, които са част от ЕС ни НАТО – и това не е само в Източна Европа , но и в Западна", смята той. 
"Русия има своя интерес, но той не е българският. Нашият е да бъдем част от образования, цивилизован европейски свят", подчерта външният министър в оставка. "Идеята, че България може да бъде извадена от НАТО, например, е проблемна. А такива идеи се лансират. НАТО е най-големия гарант за българската национална сигурност. 70% от военния потенциал в света е в НАТО – това е най-големият военно-политически съюз в историята на човечеството. Излизането ни от НАТО е заплаха", посочи Митов.

Няма коментари: