понеделник, 19 декември 2016 г.

Турската икономика страда

Турската икономика неочаквано се свива през третото тримесечие основно заради спад на потреблението, съобщава Bloomberg. Това ясно показва, че опитът за преврат през юли и последвалата политическата криза натежават над потребителското доверие, коментира агенцията. Това е първото понижение на БВП на Турция от седем години насам, подчертава информационната агенция. Понижението е в размер на 1,8% на годишна база през периода юли-септември, показват данните на статистическата служба. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за годишна експанзия от 0,3 на сто. Потребителското доверие, както и бизнес нагласите, се понижават след 15 юли, когато беше направен опитът за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Това доведе до спад и на инвестициите, тъй като правителството започна да провежда чистка сред предполагаемите си врагове.
Мерките струваха работните места на десетки хиляди хора, а редица западни правителства разкритикуваха чистката. Потребителските разходи се понижават с 3,2% на годишна база през третото тримесечие, което показва, че опитът за преврат вреди на бизнес активността. Правителствените разходи за заплати, стоки и услуги се повишават с 23,8% и компенсират спада на инвестициите, които се свиват с 0,6%. Миналата седмица турската статистическа служба обяви, че променя методиката, по която изчислява БВП, за да не изостава от международните стандарти и за да измерва по-прецизно темпа на икономическа активност. В резултат на това базовата година, която се използва за изчисляване на БВП, се променя от 1998 на 2009 г. „Новият метод още повече усилва свиването на годишна база и прави по-трудно сравнението с предишни представяния“, посочва Бора Тамер Йълмаз, икономист в Ziraat Bank в Истанбул. „По новата методология ръстът през предишни тримесечия се очаква по-висок и така тази година може да се постигне целта на правителството за 3,2% ръст на икономиката“, посочва Йълмаз.Владимир Путин (вляво) и Реджеп Ердоган след срещата си в Истанбул през октомври. Снимка: архив Ройтерс Турция и Русия ще търгуват помежду си с националните валути, като турската страна ще заплаща с рубли, а руската - с турски лири. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул, като посочи, че са се договорили за това с руския президент Владимир Путин, предаде БНР. Подобно споразумение Ердоган е постигнал и с Китай. Изявлението на Ердоган е на фона на рекордното обезценяване на турската лира през последните месеци, като последица от неудържимия скок в курса на долара и еврото. А също и отдръпването на чуждите инвеститори заради обстановката в страната след осуетения опит за преврат на 15 юли. Ердоган отново призова турските граждани да обменят валутните спестявания в турски лири или злато. Той обвини враговете на Турция, че я притискат с икономически лостове, манипулират пазарите, валутните курсове и лихвените проценти.
По данни на централната банка на страната валутният резерв само за една седмица е намалял с над 2 млрд. долара и е паднал до 99 млрд. долара, докато златният резерв е останал непроменен - 16,228 млрд. долара. В същото време нов гигантски мол отвори врати в Истанбул в района на Златния рог. Разположен върху площ от 47 хил. кв. м, той ще осигурява заетост на близо 1000 души.
Производителите на цитрусови плодове в Турция си отдъхнаха с облекчение. Руският президент Владимир Путин изпълни дадената дума и премахна блокадата, която бе наложил върху вноса в Русия на цитрусови плодове и зеленчуци от Турция, съобщава БТА.
Икономическата блокада, която Владимир Путин наложи точно преди година, заради свален руски бомбардировач от турски изтребители, буквално блокира и донесе огромни загуби на турските производители, тъй като преди това Русия бе основният им купувач.
Твърди се, че загубите за турския пазар от икономическото ембарго на Русия възлизат общо на около 13 млрд. долара.  Но сдобряването между Ердоган и Путин, след като Ердоган се извини за свалянето на самолета, сложи край на кризата.
През октомври, на церемония по подписване на проекта "Турски поток" в Истанбул, видимо доволен Владимир Путин обеща, че ще вдигне ембаргото върху вноса на турски плодове.
Тези дни отново започна износът на цитруси от Турция за Русия.
От кооператива в Силифке, окръг Мерсин, съобщиха, че изпращат по 300 тона цитрусови плодове дневно специално за руския пазар.
В окръг Мерсин /на източното Средиземноморие/ е съсредоточено 35 на сто от производството на цитрусови плодове в страната. Окръгът заема първо място на турския пазар.
"Премахването на блокадата от страна на Русия съвпадна с началото на сезона и това е много положително, очакваме активен сезон", каза председателят на местния кооператив Ерсин Акдоган. По думите му към момента изнасят портокали и мандарини за Русия. През миналата година са били добити над 75 тона лимони, от които е реализирана печалба от 113 милиона 850 хиляди турски лири. От портокалите са били добити 1306 тона, а печалбата е била един милион 306 хиляди турски лири. От мандарините са били добити 910 тона с печалба от 910 хиляди турски лири, допълни той, като подчерта, че очаква изкупните цени да бъдат по-високи от миналата година. Турските финансови институции започнаха да вземат мерки за спасяване на турската лира, на фона на продължаващото й драстично обезценяване спрямо долара. "В нашите вземания и давания няма да се ползва чуждестранна валута, а ще работим само с турски лири", се посочва в съобщение на институцията. Преди това истанбулската борса също взе решение да извършва всички операции с местни пари.  Президентът Реджеп Ердоган призова турските граждани да продадат доларите си и да купуват злато и турски лири:

"Нека онези, които имат чужда валута под възглавницата, да я обменят в злато, в турски лири, за да се увеличи стойността на лирата. "
 
По данни на финансовите институции златото е най-изгодната инвестиция за предпазване на доходите на турците от инфлацията в последно време. Инвестирането в златни кюлчета е донесло печалба от 9,26% през настоящата година, докато печалбата от инвестицията в долари е 5,94 на сто. В петък турската лира спадна до рекордните 3,55 за един долар, а само през месец ноември се е обезценила с повече от 10 на сто. От началото на годината лирата поевтиня с около 14% спрямо зелените пари, заради страховете на инвеститорите след резултатите от президентските избори в САЩ и проваления опит за преврат в Турция.

Няма коментари: